Airsoft Bulgaria Forum
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Здравейте, това е информационна база-данни на зараждането и създаването на еърсофта в България.
   
Към настоящият момент, този форум се ползва само като национален архив, а основната част на дискусиите са преместени в facebook. Поздрави,


Автор Тема: FN F2000 от Cybergun, бюджетната разработка (не G&G)  (Прочетена 2202 пъти)

g.ivanov

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2
  • Профил

Здравейте, колеги!

Неотдавна съм на форума и тъй като с голямо любопитство човъркам по всичко, което ми попадне в ръка, се надявам да допринеса със краткото си изложение от наблюденията, които имам върху една или друга реплика. Започвам с FN F2000 от Cybergun. Тези, на които им е интересно, но ги мързи да четат, да пратят ЛС, ще им пратя линк на видео-ревюто. Не го публикувам тук, за да не го сметнат модераторите за реклама.

FN F2000 - технически характеристики:
Тегло: 3200 гр.
Материал: Предимно полимер, тук-таме сплав.
Гиърбокс: v.3 (като на калашниците)
Цев: 430 мм, стандартна 6.08, месингова.
Хопъп: Специфичен за модела, наподобява този на P90
Пълнители: В комплекта идва със стандартен М4 тип хай-кап, 470 топчета.
Друго в комплекта: шомпул за чистене, батерия 9.6 V/ 1100 Mah NiMH, зарядно за нея, малко кофти топчета, безполезна инструкция, 3 хартиени мишени, оранжев накрайник на външната цев.

Първи впечатления:
Даже за тези, които са държали други булпъпи в ръце, при пръв контакт е много вероятно автоматът да се стори доста странен. Това се дължи най-вече на необичайно широкия му рисийвър, около 2 пъти по-дебел от тези, с които сме свикнали да боравим. Наклонът на ръкохватката е удобен, което не може да се каже за предната ложа. Започнах да свиквам с нея около седмица след като го въртях в ръце през ден-два. Самата пластмаса е качествена, никъде не скърца и не се огъва, нито има хлабина по която и да е част от репликата. Тапата на приклада е от гума със средна твърдост, но дори да беше от пластмаса, не мисля, че щеше да е от особено значение, тъй като широчината и формата и я правят достатъчно удобна. По горния рисийвър има метал, като усещанията са такива, че всичко е алуминиева сплав, никъде няма стомана (не съм проверявал), а и бих останал доста учуден ако намеря стомана някъде по оръжието, имайки предвид ценовата му категория. Първото разочарование е от ръчката за презареждане - тя е единствения елемент по репликата, който не е солиден и при дърпане назад издава не особено приятен звук от триене на пружината по направляващата тръбичка. Ако се бяха постарали да я направят малко по-солидна отвън репликата нямаше да има нито една забележка. Второто нещо, което остави негативен послевкус след първия контакт с автомата бе необичайно широката и откровено неудобна предна ложа. Прицелните приспособления бяха на средно ниво, мерникът изглежда така, сякаш може да бъде регулиран за вятър, но в действителност няма такава възможност, но пък може да бъде сгънат в легнало положение, при което ляга плътно в предвиденото за целта гнездо и не пречи. Така или иначе според мен този автомат просто се нуждае от бързомер. Слава богу мушката не е фиксирана, а може да се свали с помощта на комбинация от шестограм и миниатюрен ключ. Точките за монтаж на колани са разположени така, че най-удобно би било използване на 2 или 3-точкови колани - има места за монтаж в двата края на оръжието, с тази особеност, че обикновени колани няма да паснат, иска си специфични за модела.

Вътрешности:
Приятна изненада бе да открия, че автоматът е вече със версия 3 гиърбокс, за разлика от предишната разработка на G&G, която беше с версия 3. Самият гиърбокс не съм го разглабял за да видя много ли е по-различното вътре или всички детайли ще са заменими, но достигането до него определено е много по-лесно от АК и G36 моделите. От това, което можеше да се види с просто око ще кажа, че контактната група е различна и разбира се специфична за модела, като половината се намира отвън (която отговаря за автоматичния режим на стрелба), а другата половина, която си е в гиърбокса е стандартна. Поради обновената конструкция (спрямо предишната версия на FN F2000) вече е възможен реглаж по оста на допир на пинион гиъра, без да се сваля тапата на приклада. Друга дреболия, която радва е, че контейнера за батерии е със щипки, които фиксират доста добре на място батерията, която върви в комплекта - следователно няма никакво тракане от самата батерия дори при преднамерено тресене на автомата по възможно най-зверския начин. Тъй като бях разочарован от консистенцията на автомата, реших да отворя хоъп камерата и да видя от там ли ще да е проблема. Още при сваляне на горния рисийвър, за който се крепи вътрешната цев със 2 винтчета в основата на хопъп камерата ми стана ясно от къде ще да е проблема - самата вътрешна цев. Дали защото е толкова дълга, дали поради друга причина, качеството ме разочарова силно - по вътрешността се виждаха ясно пръстените от формирането на отвора. При толкова неравна вътрешна повърхност няма как да очаквам по-добър резултат. Все пак реших да стигна докрай и отворих хопъпа - извода, до който стигнах бе, че щом сменя вътрешната цев трябва да очаквам само страхотни резултати, даже и със стандартната гумичка. Въпреки, че самата камера е от пластмаса, тя застава много плътно на цевта, като в края си има и метален пръстен. Фиксацията във външната цев посредством тези 2 болта е без капка луфт, което гарантира правилното разположение на гумичката спрямо топчето и разлитания наляво-надясно на бб-та поради тази причина не се очакват. Плътността, с която бе фиксирана гумичката в хопъпа също надмина очакванията ми и при обратния монтаж видях доста зор. С 2 думи - това е последното място, от което очаквам да има "теч". Почти цялата реплика може да бъде разглобена с комплект шестограми и една кръстата отвертка.

Експлуатация:
Изстрелях около 2000 топчета със автомата и колкото повече стрелях, толкова по-удобен ми ставаше. След като поставих евтино копие на EoTech бързомер, направо започнах да изпитвам нежни чувства към репликата... толкова добре пасна - поднасянето към очите поставя мерника веднага на прицелната линия и прихващането на мишената става с завидна лекота и удобство. Само да не беше толкова слабото представяне от към консинстенция - топчетата правят твърде голямо за моите изисквания петно на 40 метра. Силует на човек ще бъде уцелван в около 65-70% от изстрелите на това разстояние. На хронографа резултатите бяха добри - даде по-малки разлики между силата на изстрелите от повечето пушки, които съм замервал, което ме кара да се убедя повторно, че проблемът е в цевта и тя е задължително за смяна (или най-малкото за вътрешно полиране, който го може). От към скорострелност е ок - в базова комплектация 750 изстрела в минута са достатъчни, има и по-слаби автомати. Да си призная не съм играл още с нея и вероятно няма да го направя преди да отстраня още един леко дразнещ ме момент - тъй като гиърбокса се намира точно под ухото ми, то звукът от него при стрелба (който е в рамките на обичайното) е твърде близо и от това твърде дразнещ. Един задължителен шиминг и външно обезшумяване трябва да решат проблема. От към приятните моменти в експлуатацията мога да спомена добрия баланс - лесно е да се удържа и прицелва с автомата дори с една ръка. Дискът за регулиране на режимите на стрелба (същият, като в P90) е може би един от най-удачните решения в оръжейния свят изобщо, което не мога да кажа за спусъка, който е по-скоро копче, отколкото спусък. Бързо се усещат предимствата от компактността на оръжието и дори презареждането е удивително лесно и дори удобно за булпъп (с Famas и AUG така и не свикнах). Постепенно свикнах и с обемистия му дизайн, като той ми стана удобен в един момент. Може би тези изводи са прибързани, ще стане ясно само след като играя с репликата, но това ми се струва в момента. Удобна и лесна е и регулацията на хопъпа, която се намира буквално под носа ти и може да бъде светкавично променена дори по време на схватка.

Съвместимост:
Не е още известно чия точно разработка е този модел, със сигурност не е копие на ТМ, но това, че гиърбокса е версия 3 дава надежда на добра съвместимост за по-голямата част от вътрешните чаркове. Относно пълнителите - със металните пълнители за М4 на Dboys проблеми никакви, пласмасовите Hi-Cap на ICS влизат твърде плътно, както и другите пластмасови пълнители, като Hi-Cap и Low-Cap пълнителите искат удар за да си влязат хубаво на мястото - това се дължи на малко по-дългата част, в която се намира пружинката, която натиска щифтчето за удържане на топчетата на място. Тази част се опира в пластмасов издатък от тялото на автомата, но след по-грубо вкарване на пълнителя той се огъва достатъчно лесно и позволява по-нататъшната експлуатация на въпросните пълнители. Гнездото за батерии е достатъчно голямо да побере и 11.1 V LiPo.

Заключение:
Както и всички автомати и този си има своите предимства и недостатъци, като най-сериозният недостатък за мен ще си остане качеството на вътрешната цев (дано това да е просто лош късмет и да ми се е паднал някой бракуван детайл, но едва  ли), а най-сериозното предимство - удобството с което се работи с този булпъп. (И дизайна да си призная ми допада). Жалко, че за разлика от по-скъпата версия от G&G тук нямаме функционала със бързата смяна на пружината, щеше да е удобно, особено за този тип гиърбокс.

Надявам се изложената по-горе информация да ви е била полезна, питайте ако съм изпуснал нещо важно.

Поздрави!

Активен

Меч

 • Администратор
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 8 023
  • Профил
  • AirsoftBulgaria
Re: FN F2000 от Cybergun, бюджетната разработка (не G&G)
« Отговор #1 -: ноември 06, 2017, 01:10:31 am »

Привет !

Ревюто може да е прекрасно като съдържание и стил, но без поне едни снимки стои само като букви, знаци, текст...

Поздрави,
Активен
Д-р Мечков Лечителят
психиатричен гинеколог на свободна практика;
лекува всякакви форумни заболявания