Airsoft Bulgaria Forum
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Здравейте, това е информационна база-данни на зараждането и създаването на еърсофта в България.
   
Към настоящият момент, този форум се ползва само като национален архив, а основната част на дискусиите са преместени в facebook. Поздрави,


Автор Тема: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.  (Прочетена 3994 пъти)

Van Zan

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 121
  • Профил

Нека започнем с най-ярките примери които аз и моят боен другар( Ace) обсъдихме относно организацията на една по-голяма Еърсофт Игра.

Част от основните компоненти за формиране на едно мероприятие е материалната база с която ще може да се разполага по-време , преди и след самата играта, или по-скоро симулация.

Първо за създаването на тази симулация ще трябва да се съберат определен брой средства които ще се набавят от самите участници. Ще се напише един списък с основните неща които трябва да се набавят за да се дадат рамки във които да може да започнат да се вкарват постепенно следващите по-важност детайли за да може симулацията да придобие нещо повече от “слъгфест” който обикновено виждаме и играем всяка неделя. Едно такова мероприятие не се състои и не се организира за 2 дена така ,че трябва спокойно да се седне и да се започне работа по-него но в никакъв случай да се отлага работата по-него за да може след като се сложи крайният срок организаторите да  излезнат със готов план по-който след това да може до седмица да се подготви терена с нужните и закупени материали , както и да бъде измислен сценарият по-който ще се играе.

Задължително една такава игра трябва да включва повече от  24 часа игра за да има смисъл от направа и. В самото вследствие на играта трябва да е помислено за логистиката на играещите. Къде ще се разположи лагерът на едният отбор на другият отбор ако има третият отбор и т.н. Дали със закупените пари ще бъде включено изхранването на играещите или ще бъде организирано по-друг начин, включително и това дали ще е нужно да се носи храна, припаси вода от Града.

Изборът на Терена трябва да бъде подходящ за да може доста по-големият брой хора който ще присъства да има адекватно поле на действие за да може напълно да се усети атмосферата на една война, мисия, операция или каквото е решено да се състои.
Терени има много в България не е нужно да е някой до София , Пловдив, Варна или където и да е ходено до сега на игра. Най-адекватно е да се избере терен на който никой да не е стъпвал преди. Който адекватно ще се обработи от отбор приготовления , като със тях ще бъдат задължително ГМ-ите.

От тук навлизаме в едно много важно поле на действие което в България за жалост не съм виждал наистина да е вкарано в употреба по действащ начин (което е може би защото не се избират точните хора за тези позиции) а точно “Гейм Мастърите” колкото и мръсни две думи да ви се струват те са задължителни за да може една игра да бъде комплексна а не както споменах “слъг фест” във който разчиташ само на пушката си ако мога да цитирам , което във една симулация на истинска война е абсурдно. За това мисля ,че всички са наясно. Войната е едно огромно неизвестно в което не се знае дали ще изстреляш и един куршум преди да ти се стовари снаряд на каската.
Трябва да има 3-ма ГМ-ра по един за всеки отбор и 1 водещ самата игра които ще са на отделни честоти на станциите и които ще се грижат да има тотален феър плей, и действия , като артилерийски баражи, въздушни удари, газови атаки, минни полета , зони за викане на подкрепления, снабдителни депа , бункери и т.н да бъдат възможни.

Да се вкара задължителното “HQ” за всеки от отборите, играта след като е на голям мащаб да има наистина нужда от специални сили като разузнавачи които да предават репорти до щаба къде ще се ръководят силите по предните позиции и на полевите командири на които своеволията трябва да бъдат ограничени. До това след получаване на мисията да я изпълнят до максимално ефективен начин без отклонения от нея. Комплекстност на бойните част със интродукцията на " Полеви части за тактическа отбрана или Field Ops" които да се грижат за всички тактически удари от по-горе изброените върху вражите части, както и инженери, които да отговарят за самите укрепления (което е засегнато по-надолу) и други правомощият които ще им бъдат дадени.

Много Важно Мисията да се изпълнява да се правят тези така наречени “ твърди точки” по-картата, дали ще е просто укритие или ще се заповяда на инженерите да построят бързи укрепления за отбрана е решение на отборите и командирите но е важно да я има материалната база за да може това да бъде възможно. Освен това след взимането на тези решение се правят и грешки това ще доведе до нуждата бързо да се променят плановете и командите на тази зона от бойната линия пренасочване на войски от не толкова важни райони.

И тук завършваме със това което започнахме. За да се състои това нещо трябва да се постигнат някои важни неща.
1 -  Да се определи таксата за участие във самата игра и да се пресметне дали е достатъчно за реализирането и.
2 -  Упорита работа в екип със всички “основни фигури” в еърсофт живота ни а именно Еърсофт България, Дивията, Федерацията. Освен това подбор на хора които наистина да могат да бъдат полезни със идеите си за самата реализация. Както за мисията-те така и логистичната и финансова подготовка както и самите обществени връзки.
3 -  Никога не са излишни спонсори, ами официалните магазини в България пишете,обадете се и т.н на производителите на оръжия и атрибути. Винаги е добре на самата игра във ‘цивилната” зона и преди и след игра да има щандове , адвъртайзмънт плакати и каквото е договорено срещу финансова помощ за реализирането на играта. Това е и чудесен момент да се покаже на Европа и в Частност на Балканите ,че се водят Еърсофт Битки. Също така ще бъде добре за самите Бг Магазини за Еърсофт оръжие като на място да има възможност да се закупи оръжие директно преди игра от хората решили да играят веднага.
4 -  Страхотен момент да се поканят родните ни медии които да послужат за една реклама относно това мероприятие и повече хора да разберат за него. И то не само по-време на играта ами поне седмица преди нея за да може след гледането на един такъв репортаж хората решили да дойдат да имат възможност да си подредят, седмицата и плановете за да участват.
5 -  Никога не е зле да се поканят колеги от Еърсофта и от съседните ни държави като така ще се натрупа нужният ни , ако не достига човешки ресурс, а и ще се рекламира Еърсофта в България.
6 -  Да се изберат , наемат ГМ-ри които да искат наистина да вършат това нещо.
7 -  Да се вкара ранкинг система в която самите командири както и отборни ГМ-ри ще следят за войниците които наистина отдават всичко от себе си и ще бъдат поощрявани чрез , устна похвала пред отбора и после пред всички, както и поръчани за целта ордени и даването им в зависимост от това какво е постигнато.

8. - Да се избират кадърни комаднири за отрядите както и за централното командване, това ,че има хора от много години занимаващи се със Еърсофт не ги прави вещи в управлението на хора. Във таква игра загубата на 1 човек трябва да се прима като лична трагедия за командира. основна цел трябва да му е завършването на мисията и опазването на хората му.

9. – Бъдете отворени към идеи търсете ги и не се страхувайте от предизвикателството нужно да се преодолее за да се постигнат.


- Темата е за конструктивна дискусия относно това което Можем да направим а не  Не можем.
« Последна редакция: август 24, 2009, 22:38:46 pm от Van Zan »
Активен
This moment of Liberty brought to you by your US Army.

Ace of Spades

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 59
  • Профил
  • facebook

Сега, преди ветераните да ни се нахвърлят кат' лъвове, да поясня.
Водихме с Ван разговора, не за друго ами според нас какво е нужно на една национална игра.
Не искаме да ви намираме кусури или да ви се бъркаме, не сме организирали игри, но имаме идеи и нашето скромно мнение е че това че сме нови не ни пречи да ги споделим.
Първото, което, смятам е че са нужни финанси, но за игра доста по-дълга от 2 дни (по-си представям като 4).
Когато се направят сметките, за какво е нужно за целта играта да стане добра, да се съберат таксите на всички (включително и организаторите да дадат пари) и да се пратят по предназначение, да се потготви доста по-голям терен, като всяка една фракция във евента ще отиде на отделно място където ще е и базата.
2 или повече фракции, всяка със цел според сценария, определена информация, останалото (изпълнението на задачата) си е тяхна работа(съобразно с правилата де :) ).
Т.е. Фракциите се организират предварително преди евент-а и се сформират на всяка и се предават задачите според сценарии и сборният пункт, където ще им е лагер примерно и това е. Да има елемент на изненада и да те подтикне да мислиш повече.
Колкото фракции толкова ГМ-и и 1 или 2ма които да ръководят играта.

Дискусията ни с колегата, беше това че ни трябва поне 1 годишно, голям(и то доста) мил-сим евент, във който да вземат участие хора от абсолютно всички клубове и организации занимаващи се със Еърсофт и след като стигнахме до доста идеи решихме да я поставиме като дискусия във форума.

Salute!
Активен
We live in times when a smart bomb is smarter than the average person!

Kurtev

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 609
  • Профил

Аз няма да се нахвърлям :) направето го, явно имате идея  ;) Дерзайте, нищо по хубаво от това да ни изненадате!
Активен
"Никога не стреляй, когато няма кой да ти отвърне"

Pike'

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 429
  • Профил

амбициозно <20>/

има за какво да се поспори, но ищаха радва.
планирането ви не тряба да протича с "...първо са парите...", а по следната логика:

концепция > терен > сценарий > количество играчи > материално осигуряване и логистика > финансиране

Иначе ще се окажете в ситуацията на момченцето със стотинките пред витрината на сладкарницата, дето се чуди, кое точно да си купи с наличните лефчета.

Реализирането протича по същия начин, но там трябва да имате и планиран период за популяризиране на играта, съответни средства за целта (сайтове, печатни медии и т.н.), трябва да има твърд планграфик със задачи за вършене във времето, и разпределение по хора, които да ги правят. И сроковете да се спазват.

Готина идея е да се продават предварително билети онлайн. Че иначе може да усетиш к'во е яко, когато при планиран въз основа устни договорки бюджет, всеки неявил се играч да ти бърка в личното джобче със сумата на съответното билетче ;)
и те така. ;)
Активен
T.V.U. grawlix

Ace of Spades

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 59
  • Профил
  • facebook

Като цяло, Пайкър, си прав за последователноста.
Не сме казали че ще организираме игра сега. В смисал, пуснахме темата като дискусия, но идеи за организиране има, просто за момента не разполагаме с възможност. За това направихме темата, освен другото, подхвърляме идеята. Кой знае, може пък някой ден....да се получи нещо. :)

Salute!
Активен
We live in times when a smart bomb is smarter than the average person!

Pike'

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 429
  • Профил

добре. айде отначало.

Каква ти е концепцията? Масова игра доколкото разбирам. Това при типа таргет с който разполагаш - означава че не можеш да се впускаш в някакви кой-знае какви милсими. Тъйде - де съм убеден че на масовия еърсофтър в бг му се ходи по 20 километра непознат терен за да разузнае нещо си там с бинокълчето и ако може - и един изстрел да не изстреля ;) Тоест голяма национална игра = неделна пуцавица с повече хора на някой готин терен.

До тук така ли ги виждаш нещата?

или имаш предвид специализирана игра с до 50 човека участници със специални изисквания към всеки играч като екипировка и подготовка...

Първо това трябва да уточниш, преди изобщо да продължиш нататък.
Активен
T.V.U. grawlix

TheDRAGON

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 253
  • Профил

Браво и похвално, че сте премислили нещата. Това, което сте описали определено има нужда от доработка и предполагам, че доста по-опитните от мен играчи ще се включат в темата и ще го направят.
Това, което ми направи впечатление:
2 -  Упорита работа в екип със всички “основни фигури” в еърсофт живота ни а именно Еърсофт България, Дивията, Федерацията.

Ако ти или някой друг успее да постигне съгласие между ръководствата на посочените организации, фирми и каквото и да са, да участват заедно на една игра ще бъде наистина ползотворно за цялата игра (спорт) в България. Имам предвид между трите посочени субекта. За съжаление много ме съмнява това да е възможно наистина...
Защо така - нямам идея - не съм толкова отдавна в тези среди и не съм наясно в най-големите подробности относно споровете им. Виждам само крайния резултат...
Пояснявам - не критикувам никой за нищо. Споделям само какво ми направи впечатление в твоята тема.
Активен

Pike'

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 429
  • Профил

...Ако ти или някой друг успее да постигне съгласие между ...
това сме го говорили отдавна. Играчите нямат проблем да си играят заедно. 5 човека накръст в ръководствата имат лични неразбирателства помежду си. Ако играта се организира от играчите - какъв е проблема всички от всякъде да си ходят на нея. Това така или иначе вече се случва на неделните и регионалните игри. Пък организациите в лицето на тия 5 човека - нека си седят и да се разбират едни с други. Не виждам защо това да е причина да не се правят големи игри. В смисъл - нека момчетата да си организират играта, да поканят всички играчи да отидат да играят, пък който иска да дели власт - нека дели власт. Тук за игра говорим.
Активен
T.V.U. grawlix

TheDRAGON

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 253
  • Профил

какъв е проблема всички от всякъде да си ходят на нея.

Никакъв - аз и моите приятели бихме дошли на игра организирана от който и да е, стига да е организирана добре и да си изкараме добре.
Активен

Van Zan

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 121
  • Профил

Значи виждам играта като една съвкупност от доста над 50 човека. По 50 човека се събираме всяка неделя без проблем. Идеята е ,да се организира една игра в която след закупуването на билета за учатие(предварително) както казахме примерно 100 лева, да може да се предостави на играещите нещо по-различно от това което виждаме всяка неделя.
Ако позволите да вмъкна една тема на чешки колега : http://forum.airsoftbulgaria.com/index.php/topic,2026.0.html

Ето за една такса от 50 евро и с достатъчно желаещи от страната а съм сигурен ,че доста хора биха дошли на една такава игра и то не само играещи а както казах хора които за първи път може да се запознаят със тази игра, да имат възможността да изживеят нещо уникално.

Също така не е задължително да се праят преходи по 20 километра, след като се види колко хора ще участват ще се пресметне терен който да отговаря реално на бройката , а не да се търсиме с лупа и я попаднеме на някой я не. Идеята е , да се вкара тази така споменавана комплексност където щаба без интела от предните позиции на скаутите няма да може да взима правилни решения. След едно грешно такова те ще попаднат на вражески бункер и след това много лоши неща се случат. Идеята е да се стимулира да се ползват неща които служат за успешното провеждане на една мисия точно като в реалността, и без които никой не би оцелял, било то скаутите, инжинерите или артилерийската подръжка.

Също така ти го каза много правилно Пайкър, не е задължително заради неразбирателството на няколко човека никой от нас да не изживее едно такова приключение особенно бедни студенти като някои от нас които за пътуване до Бергет не ще и дума да става.

Би било редно основателите на този спорт в България да имат участие но ако не желаят да закопаят томахавките за 1 игра не е проблем да се съберем няколко човека, всеки е поканен който желае да се седне и да обмислим нещата за да може да има задвижване макар и бавно по върпоса и да реализираме този проект на пук на всичко. Това също не значи и ,че нещо би ни попречило и да се консултираме със всяка една от 3-те фракции относно неща които биха помогнали за изпълнението на проекта и да се позовем на опита им. 
Активен
This moment of Liberty brought to you by your US Army.

Kurtev

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 609
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #10 -: август 25, 2009, 16:51:05 pm »

Van Zan, ако събереш по примерно 100 лева от хората за националана игра, ти обещавам, че ще си взема отпуск, неплатена или каквото и да е, ако трябва ще напусна и ще ти помагам за националната!
Активен
"Никога не стреляй, когато няма кой да ти отвърне"

Svetlo

 • Хиените
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 965
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #11 -: август 25, 2009, 17:12:09 pm »

Van Zan, ако събереш по 100 лв. от поне 50 чв. за една игра, аз ще си взема платен отпуск и ще ходя да помагам на Куртев  ;D
Сериозно, може да разчиташ на много хора освен Курт и Мен.
Активен
Командир на ХИЕНИТЕ. Има ли още лъвове?

Scarface

 • 10GRU
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 681
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #12 -: август 25, 2009, 17:24:33 pm »

Van Zan, ако събереш по 100 лв. от поне 50 чв. за една игра, аз ще си взема платен отпуск и ще ходя да помагам на Куртев  ;D
Сериозно, може да разчиташ на много хора освен Курт и Мен.

Аз ще помагам на Куртев и Светло.
Активен

сТрахо

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 558
  • Профил
  • Rogue Warrior
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #13 -: август 25, 2009, 17:27:50 pm »

Zan, ако събереш по 100 лв. от поне 50 човека за една игра, аз ще помагам на помагащите  ;D

Поздрави
Активен


Crazy Something™

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 3 778
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #14 -: август 25, 2009, 17:28:31 pm »

Аз пък ще помагам на Страхо, който ще помага на Скарфейса, който ще помага на Светлан, който ще помага на Куртев - който ще помага за организирането на игри.
Активен

Svetlo

 • Хиените
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 965
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #15 -: август 25, 2009, 17:41:33 pm »

Нека да се разберем веднъж за винаги! AIRSOFT, SOFTAIR, СТРАЙКБОЛЬ  ;D и пр. названия, според мен са названия на една увлекателна и занимателна игра, през 21 век, игра на войници. Играта има много състезателни елементи, но остава НЕ СПОРТ. Липсата на методика за установяване на основното събитие в играта - елиминирането на противников играч, както се случва при пейнтбола, игрите в Бейрут, в Еритрея или талибан-игрите в Афганистан, води до изместване на фокуса при еърсофта към моралното поведение на играча при участие в играта и реализиране на поставените задачи, като по-важно е поведението докато се изпълняват задачите, отколкото изтребвмането на противника и представяне на доказателства за това (попадението). Това означава, че ЕЪРСОФТА  
 

     Н Е  Е  СПОРТ


В противен случай отдавна щеше да има треньори, спонсори, състезания и пр. простотиии водещи до профанизация на играта. Това, естествено, не пречи, независимо от обявите за моралност, толерантност и абсоразкошнолютно безхаберие кой печели и що, всички играчи и всеки отбор, да желаят добро представяне (победа) и резултати граничещи с шампионската титла в ЕЪРСОФТА.

Та! Цялата тази писаница бе изражение на желанието ми да назоваваме нещата с истинските им имена, а именно: ИГРАТА еърсофт.

Благодаря!


Активен
Командир на ХИЕНИТЕ. Има ли още лъвове?

HORNET

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2 141
  • Профил
  • www.airsoftsystems.com
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #16 -: август 25, 2009, 17:49:23 pm »

Светлане, ако ти не вземеш да напишеш накоя книга най-накрая, за мен  това ще най-голямото пропиляване на талант което някога съм виждал!
Активен
Fucking Predator...

Snaip

 • Bad Cоmpany
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 151
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #17 -: август 25, 2009, 17:49:39 pm »


 нещо повече от “слъгфест” който обикновено виждаме и играем всяка неделя.

Първо- евалата ти бичим че оплюваш така смело труда на хората.
Второ- защо не пробваш да направиш една неделна игра, преди да започнеш да даваш акъл как да се прави национална.
Трето- в колко игри с гейм мастъри си участвал та знаеш че в България се ползват неадекватно.
Четвърто- не казваш абсолютно нищо ново ами само си събрал различни неща които са писани многократно по форумите.
Пето- добавил си и страхотни глупости на всичкото отгоре:

Tук съм ти извадил най- големите глупости:


....Освен това подбор на хора които наистина да могат да бъдат полезни със идеите си за самата реализация. Както за мисията-те така и логистичната и финансова подготовка както и самите обществени връзки.....
....ами официалните магазини в България пишете,обадете се и т.н на производителите на оръжия и атрибути. Винаги е добре на самата игра във ‘цивилната” зона и преди и след игра да има щандове , адвъртайзмънт плакати и каквото е договорено срещу финансова помощ за реализирането на играта. Това е и чудесен момент да се покаже на Европа и в Частност на Балканите ,че се водят Еърсофт Битки. Също така ще бъде добре за самите Бг Магазини за Еърсофт оръжие като на място да има възможност да се закупи оръжие директно преди игра от хората решили да играят веднага.
..... Да се изберат , наемат ГМ-ри които да искат наистина да вършат това нещо......
...... Да се вкара ранкинг система в която самите командири както и отборни ГМ-ри ще следят за войниците които наистина отдават всичко от себе си и ще бъдат поощрявани чрез , устна похвала пред отбора и после пред всички, както и поръчани за целта ордени и даването им в зависимост от това какво е постигнато......
.......Да се избират кадърни комаднири за отрядите както и за централното командване, това ,че има хора от много години занимаващи се със Еърсофт не ги прави вещи в управлението на хора. Във таква игра загубата на 1 човек трябва да се прима като лична трагедия за командира. основна цел трябва да му е завършването на мисията и опазването на хората му....

....Бъдете отворени към идеи търсете ги и не се страхувайте от предизвикателството нужно да се преодолее за да се постигнат....
 

по т.1 А кой точно ще направи подбора и на базата на какво? Може би трябва да вземем да направим избори?
по т.2 Боли ги хуя китайците и японците дали българите ще си направят голяма игра. Но ако се пак искаш и мислиш че има хляб в тая работа пиши им ти. Контакти има по всички сайтове. Но все пак и ти си като повечето хора. Старата песен на нов глас: Дайте да дадем.
по т.3 Един гейм мастър за да може да върши адекватно работата си тряба да се интересува от еърсофт. А кажи ми кой еърсофтър би пропуснал най-голята игра за година само за да направи кефа на другите че на всичкото отгоре да поеме риска да го оплюят после.
по т.4 Ранкинга система а??? Интересно, всички играчи се стремят към отборната игра ти дърпаш в обратната посока- индивидуализма. А и между другото отново на каква база ще се кичим с медали: най-много убийства, кой е донесъл флага в базата, кой е изстрелял най-много топчета.  :D ;D :D ;D
по т.5 Ъъъ виж направо точка 3 и 4. (на базата на какво или па ше праим избори) (Офтопик: лична трагедия да, ша разплитам по един чорап за всеки един от момчетата ми от лошата  рота който се е наложило да се разходи до мъртвилото).
по т. 6 Отдавна всички (били те Федерация, Еърсофт България, Дивизия Призрак) са доказали че не се страхуват от предизвикателства. От нищо сме направили нещо. Преди 5 години еърсофта в България се практикуваше от 10-тина човека. Днес само в София сме 100-тина.

И като последно: Явно нещата са ти ясни. АРE ОРГАНИЗИРАЙ МИ ИГРА ДО ОКТОМВРИ ЧЕ МИ СЕ ИГРАЕ ПЪК
« Последна редакция: август 25, 2009, 17:53:10 pm от Snaip »
Активен

Snaip

 • Bad Cоmpany
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 151
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #18 -: август 25, 2009, 18:03:21 pm »

Сега, преди ветераните да ни се нахвърлят кат' лъвове, да поясня.
Водихме с Ван разговора, не за друго ами според нас какво е нужно на една национална игра.
Не искаме да ви намираме кусури или да ви се бъркаме, не сме организирали игри, но имаме идеи и нашето скромно мнение е че това че сме нови не ни пречи да ги споделим.
Първото, което, смятам е че са нужни финанси, но за игра доста по-дълга от 2 дни (по-си представям като 4).
Когато се направят сметките, за какво е нужно за целта играта да стане добра, да се съберат таксите на всички (включително и организаторите да дадат пари) и да се пратят по предназначение, да се потготви доста по-голям терен, като всяка една фракция във евента ще отиде на отделно място където ще е и базата.
2 или повече фракции, всяка със цел според сценария, определена информация, останалото (изпълнението на задачата) си е тяхна работа(съобразно с правилата де :) ).
Т.е. Фракциите се организират предварително преди евент-а и се сформират на всяка и се предават задачите според сценарии и сборният пункт, където ще им е лагер примерно и това е. Да има елемент на изненада и да те подтикне да мислиш повече.
Колкото фракции толкова ГМ-и и 1 или 2ма които да ръководят играта.

Дискусията ни с колегата, беше това че ни трябва поне 1 годишно, голям(и то доста) мил-сим евент, във който да вземат участие хора от абсолютно всички клубове и организации занимаващи се със Еърсофт и след като стигнахме до доста идеи решихме да я поставиме като дискусия във форума.

Salute!

Общо взето описваш организацията на Бергет. И преди някой да седне да ми се мръщи че все го даваме като пример да седне и да се замисли че тая игра ако не беше организирана както трябва нямаше да започне с 50 човека и да стигне до 1200 и да се оранизира за 7-ма поредна година.
Активен

Van Zan

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 121
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #19 -: август 25, 2009, 18:03:57 pm »

Снайп с най-дълбокото ми уважение навлизаш в някакви лични отношения към мен без да си осъзнал какво съм написал и явно афектиран от нещо, не е мой проблем, но не мисля да отговарям на напълно не-конструктивна критика и то към всичко изписано. Отново с дълбоко уважение.
Не това е начина за търсене на опции за създаването на една по-голяма игра с доста повече участници. Многократно обясних нещата по-горе, който иска да прочете е разбрал както се вижда от други писали. Темата е за един приятелски дебат за това как може да направим тази национала игра, и всеки е добре дошъл с идеи и съвети. Същот така относно последният пост не виждам проблема да се направи една игра и в България както трябва и много Години след това да се повтаря дори ограничено до 150 - 200-те души които биха дошли от София и другите градове.

« Последна редакция: август 25, 2009, 18:06:09 pm от Van Zan »
Активен
This moment of Liberty brought to you by your US Army.

Cartman

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 131
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #20 -: август 25, 2009, 18:10:22 pm »

извинете че се намесвам , но мислили ли сте върху идеята да има опция всеки сам да си направи играта и да си влезе в какъвто си иска филм?С други думи нувно ли е да слагате строго определени граници?
Активен
Пречи ли ви шума в главата ми?

Stalker

 • Бергет 9
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 270
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #21 -: август 25, 2009, 18:11:56 pm »

100 лева на някой,който дори не е командвал фракция или отряд.
За участие в организация да не говорим.Трябва опит,сори.
Активен

Snaip

 • Bad Cоmpany
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 151
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #22 -: август 25, 2009, 18:12:52 pm »

Задавам ти съвсем конктретни въпроси. Пишеш че гейм мастъри не си виждал да се използват адекватно, кога си виждал въобще да се използват,каква и е идеята на ранкинг системата и тн, и тн. Написал си само това което го пише на много места по форумите и реално погледнато нищо не си обяснил.

П.П. А и как мога да имам лично отношение към теб като дори не те познвам?
« Последна редакция: август 25, 2009, 18:29:00 pm от Snaip »
Активен

Pike'

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 429
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #23 -: август 25, 2009, 18:29:59 pm »

100 лева... въй, въй, въй... каруцата преди коня.
без да имаш ясна концепеница за играта, без да ти е ясно къде искаш да я правиш, с колко и какви хора, ти вече знаеш че трябва да се събират ПОВЕЧЕ пари. 2-ПЪТИ повече дори и от най-скъпата правена до сега игра в бг. Аз в една друга тема тука направих елементарната сметка че при 80 човека с 50 левчета от всеки ще има и за техника по терена, и за медицински лица, и за застраховки, и за тениски и стъффф... Ама не. 100кинта единия... 200 другия.
Разберете бе хора - проблемът на организирането на игра каквато искате не е в парите. България все още е евтина страна и с билетче за 50-60 кинта спокойно може да докараш реквизитната визия на западна игра. Само че нека да ти кажа и друг мой опит - и игра с перфектен реквизит може да се получи зверски тъпа.

Истината е че за хубави игри трябва добро ноухау. Затова - като искаш да правиш такава игра - давай с малки стъпки. Организирай няколко неделни. После една регионална. После вече ако смяташ че можеш - една по-голяма сценарна. И така.

А не така направо - 100 лева! Пък после ще мислим сценарий, па терен, па тъй па онуй.
Активен
T.V.U. grawlix

Crazy Something™

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 3 778
  • Профил
Re: Организацията на Една По-Голяма/ Национална Игра.
« Отговор #24 -: август 25, 2009, 19:38:27 pm »

И пак стигнахме до там:
Тези които не са правили игра - варкат да правят и им се струва много лесно.
Тези които са правили - знаят как е и се опитват да помогнат но не биват чути.

Дет има една приказка: "ти му вкарваш акъл под налягане - то пърди и го изкарва"


ПП браво синко, и твоята клавиатура е станала лоша©
Активен