Airsoft Bulgaria Forum
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Здравейте, това е информационна база-данни на зараждането и създаването на еърсофта в България.
   
Към настоящият момент, този форум се ползва само като национален архив, а основната част на дискусиите са преместени в facebook. Поздрави,


Автор Тема: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.  (Прочетена 17899 пъти)

Cartman

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 131
  • Профил
« Последна редакция: януари 06, 2010, 14:52:59 pm от zbytsam »
Активен
Пречи ли ви шума в главата ми?

Меч

 • Администратор
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 8 023
  • Профил
  • AirsoftBulgaria
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #1 -: януари 06, 2010, 14:52:06 pm »

Поне за повечето от интересуващите се,
това е проекто-закон, който от три месеца
съвсем реално си витае в кулоарите.
Друг е въпросът как е намислено да влезе
репликантското и колекционерското такова.

А иначе заглавието ти ми напомня ужасно
за Вибокса, дето всеки пише така,
дай го малко по-уточняващо де  ;D

Поздрави,
Активен
Д-р Мечков Лечителят
психиатричен гинеколог на свободна практика;
лекува всякакви форумни заболявания


Bagera

 • Berget 10
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 175
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #2 -: януари 06, 2010, 15:05:54 pm »

Само не ми е ясно к'ва база данни с АЕГ реплики ще водят, като те нямат уникални идентификационни номера (освен може би системите). Май ще ги прострелват, а? ;D ;D

Иначе опитите на правителството да разоръжи до последно нормалния гражданин не секват. Само не споменавайте симпатягите с криминални досиета, престой на топло и даже присъди за тероризъм, горди собственици на 1-2 легални железа.

Cartman

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 131
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #3 -: януари 06, 2010, 15:07:02 pm »

За първи път в България се въвежда контрол върху неогнестрелното оръжие - газово и сигнално и пневматично, и на боеприпасите за него

представяте ли си как отиваме в КОС с едно пакетче топчета. ;D
Активен
Пречи ли ви шума в главата ми?

Kurtev

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 609
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #4 -: януари 06, 2010, 15:28:40 pm »

Абе ще се поразтръся след малко, ама на първо четене, няма дори официален проекто закон. Поне аз не намерих!
Активен
"Никога не стреляй, когато няма кой да ти отвърне"

Kurtev

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 609
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #5 -: януари 06, 2010, 15:56:43 pm »

Ето какво открих от миналата година, които се отнасят до промяната на закона за ЗАКОНА ЗА КОНТРОЛ НАД ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА, ОГНЕСТРЕЛНИТЕ ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИТЕ:

ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА КОНТРОЛ НАД ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА, ОГНЕСТРЕЛНИТЕ ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИТЕ (902-01-11/06.02.2009)

Име на законопроекта:   Законопроект за допълнение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите
Вносител:   Министерски съвет
Дата на постъпване и сигнатура:   06.02.2009 г. 902-01-11
Водеща комисия:   Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред
40-то Народно събрание   
Сесия:   Единадесета сесия
Състояние:   обсъждане
Първо четене:   06.03.2009 г.
Дата на приемане и   
обнародване в ДВ:   
   


§ 1. В чл. 1, ал. 2 след думите "Министерството на вътрешните работи" се поставя запетая и се добавя "Главна дирекция "Охрана" на Министерството на правосъдието".


§ 2. В § 6 от Преходните и заключителните разпоредби след думите "Министерството на вътрешните работи" се поставя запетая и се добавя "Главна дирекция "Охрана" на Министерството на правосъдието".

Законът е приет от XL Народно събрание на ........................ 2009 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.


МОТИВИ

Главна дирекция "Охрана" (ГД "Охрана") на Министерството на правосъдието организира и осъществява охраната на съдебните сгради; осигурява реда в съдебните сгради и сигурността на органите на съдебната власт при осъществяване на техните правомощия; организира и осъществява охраната на съдии, прокурори, следователи и защитени лица при условия и по ред, предвидени в закон; съдейства на органите на съдебната власт при призоваване на лица, както и при съдебното изпълнение; довежда принудително лица, когато това е постановено от орган на съдебната власт; конвоира обвиняеми и подсъдими, за които се иска или е постановена мярка за неотклонение задържане под стража, или лица, изтърпяващи наказания в местата за лишаване от свобода, до органите на съдебната власт извън случаите по Закона за Министерството на вътрешните работи и др.
Личният състав на ГД "Охрана" при осъществяване на правомощията си може да използва оръжие като крайна мярка, което е особено важно при:
- осъществяване охраната на съдии, прокурори, следователи и защитени лица;
- осъществяване на екстрадиции от и за чужбина на особено опасни лица;
- извършване на конвоиране на особено опасни лица на територията на страната.
Поради високата степен на риск за живота и здравето както на охраняваните магистрати и защитени лица, така и за служителите от охраняващите и конвоиращите екипи в тези случаи, се налага използването на огнестрелно оръжие с автоматична стрелба.
Към момента ГД "Охрана" разполага с 649 автомати "Калашников" (АК-47). Те са придобити през 2003 г. от Министерството на отбраната и през 2004 г. от закритите следствени арести. Редът за използването им в служебната дейност е определен със Заповед № з-1027 на главния директор на ГД "Охрана" от 19 ноември 2004 г.
Досегашната практика в дейността на ГД "Охрана" показва категорично, че АК-47 е неподходящо автоматично оръжие за изпълнение на задачите по охраната на защитени лица, осъществявани от Бюрото по защита към ГД "Охрана", поради това, че:
1. Големите габарити на оръжието не позволяват скритото му носене.
2. Голямата мощност на боеприпасите запазва поразяващото действие на куршумите на далечни разстояния и е заплаха за живота на невинни граждани и е условие за инциденти.
3. Използването на АК-47 в населени места и сгради е свързано с неизбежни рикошети, които са предпоставка за инциденти и са заплаха за живота на охраняваните лица, служителите и други лица.
Във връзка с това в края на ноември 2008 г. в ГД "Охрана" се предприеха мерки за закупуване на подходящи за извършваната дейност картечни пистолети по реда на чл. 2, ал. 2, т. 2 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.
Междувременно се установи, че със Закона за изменение и допълнение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите (ДВ, бр. 95 от 2007 г.) е изменена ал. 4 на чл. 5, като е забранено придобиването, съхраняването, носенето и употребата на огнестрелно оръжие с автоматична стрелба.
Законът не позволява на ГД "Охрана" не само придобиването на нови образци подходящо автоматично оръжие, но и използването в служебната дейност на наличните автомати АК-47. Това се отразява крайно негативно при изпълнението на посочените по-горе дейности и многократно повишава степента на риск за живота и здравето на охраняваните магистрати и застрашени лица, при конвоиране на осъдени на доживотен затвор, на особено опасни лица и охраняващите ги служители.
Законопроектът е изработен на основание чл. 393, ал. 1 от Закона за съдебната власт във връзка с чл. 74, ал. 1 и 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи. С него се предлагат допълнения в чл. 1, ал. 2 и в § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите, като в състава на органите, изключени от режима на закона, се включва и ГД "Охрана" на Министерството на правосъдието. С направеното допълнение в закона се осигурява правомощието на личния състав на ГД "Охрана" на Министерството на правосъдието да осъществява ефективно дейността си, свързана с огнестрелните оръжия и боеприпасите, която ще се извършва при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет, и да придобива подходящо автоматично оръжие и боеприпаси.
Предложеният законопроект не е свързан с разходи за републиканския бюджет на Република България.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ:
(Сергей Станишев)


ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА КОНТРОЛ НАД ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА, ОГНЕСТРЕЛНИТЕ ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИТЕ (902-01-21/25.09.2009)

Име на законопроекта:   Законопроект за допълнение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите
Вносител:   Министерски съвет
Дата на постъпване и сигнатура:   25.09.2009 г. 902-01-21
Водеща комисия:   Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред
41-то Народно събрание   
Сесия:   Първа сесия
Състояние:   приет
Първо четене:   08.10.2009 г.
Дата на приемане и   22.10.2009 г.
обнародване в ДВ:   ДВ, бр. 88/2009 г.
   


§ 1. В чл. 1, ал. 2 след думите "Министерството на вътрешните работи" се поставя запетая и се добавя "за Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието, за Държавна агенция "Национална сигурност".


§ 2. В § 6 от Преходните и заключителните разпоредби след думите "Министерството на вътрешните работи" се поставя запетая и се добавя "в Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието, в Държавна агенция "Национална сигурност".

Законът е приет от 41-ото Народно събрание на ……………………. 2009 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.


МОТИВИ

Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието организира и осъществява охраната на съдебните сгради, организира и осъществява охраната на съдии, прокурори, следователи и защитени лица, довежда принудително лица и др.
Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието организира и осъществява режимната и надзорно-охранителната дейност на местата за лишаване от свобода, като ръководи и контролира охраната и сигурността в затворите и поправителните домове и организира осигуряването на надзорно-охранителната дейност с технически и други средства за охрана и контрол.
Личният състав на двете дирекции използва автоматично огнестрелно оръжие за изпълнение на дейностите си.
Действащият Закон за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпаси (ЗКВВОРБ) не позволява на Главна дирекция "Охрана" и на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" не само придобиването на нови образци автоматично оръжие, но и използването в служебната дейност на дирекцията на наличното автоматично оръжие.
С проекта на Закон за допълнение на ЗКВВОРБ, изработен във връзка с чл. 393, ал. 1 от Закона за съдебната власт и чл. 17 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, се предлагат допълнения в текстовете на чл. 1, ал. 2 и в § 6 от Преходните и заключителните разпоредби, в които се добавя "Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието".
С включването на дирекциите в състава на органите, изключени от режима на закона, се осигурява правомощието на личния състав на Главна дирекция "Охрана" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието да осъществява ефективно дейността си, свързана с огнестрелните оръжия и боеприпасите, която ще се извършва при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет, и да придобива подходящо автоматично оръжие и боеприпаси.
Държавна агенция "Национална сигурност" в становището си е предложила разпоредби за включване на агенцията сред органите, изключени от режима на ЗКВВОРБ, във връзка с правомощията на органите им да носят оръжие - чл. 126, ал. 1 на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (чл. 1, ал. 2 и § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на ЗКВВОРБ), както и други разпоредби (§ 6, ал. 2 и § 7, ал. 1 и 2 от Преходните и заключителните разпоредби на ЗКВВОРБ).
Министерството на правосъдието приема за основателно предложението на агенцията в частта по чл. 1, ал. 2 и в § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на ЗКВВОРБ като съответстващо на целите и задачите на законопроекта и включва в проекта на закон Държавна агенция "Национална сигурност".

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ:
(Бойко Борисов)


Друг законопроект отнасящ се до тази материя не намирам, защото явно няма. Ако е излязъл обаче тази година (2010) е възможно или ако е такъв проект дето само са ги говорили на по кафе ...
Активен
"Никога не стреляй, когато няма кой да ти отвърне"

Stalker

 • Бергет 9
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 270
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #6 -: януари 06, 2010, 16:10:27 pm »

Еуропа,ше се сетите  :)
Активен

Crazy Something™

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 3 778
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #7 -: януари 06, 2010, 16:42:26 pm »

Ебах я у европата.
Няма тенденция да сме първата такава държава в света мисля.
А пък едно пиленце ми докладва че в тая работа имал пръст един капутляк, понастоящем дупетат, член на един бивш псевдо-еърсофт отбор просъществувал за минимално време поради неспособността на лидера им да разбере че не се води с пари а с акъл и сърце.
Което само говори за това колко смешно почна да става в милата ни татковина.


Ето един цитат от коментарите под новината, смях, смях и плач... :
____________________________________________________________
06.01.2010 15:43
selyandura Село, България

първо ограничете игрите с оръжия,там се обучават бъдещите убийци
навсякъде само кръв,ее как да очакваш от едно дете добри обноски
вади пищова и те гръмва,без това живее в саналния свят
____________________________________________________________
« Последна редакция: януари 06, 2010, 16:53:35 pm от Гламав Гого »
Активен

Kurtev

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 609
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #8 -: януари 06, 2010, 17:07:11 pm »

хахахахахахаа, Гого, това е за раздел хумор бре  ;D ;D ;D
Активен
"Никога не стреляй, когато няма кой да ти отвърне"

Bagera

 • Berget 10
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 175
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #9 -: януари 06, 2010, 17:15:54 pm »

В коментарите на всяка онлайн медия е пълно с мозъчни донори, просто ИНТИРНЬЕТА отвори поле за изява на много сбъркан народ ;D

askmi

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 431
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #10 -: януари 06, 2010, 22:25:48 pm »

 ;D ;D ;D Империята отвръща на удъра!... ;D ;D ;D
В проектозакона дали е предвидено и контрол над водните пистолетчета и боеприпасите им? ;) (дано-тъкмо и ВиК ще го отнесе като доставчик).
Съветвам ви и за щерките си да не купувате спринцовки за пикаещи кукли, щото това си е жива симулация на евтаназия.
За поколението само Биг брадър, Азис, Чук-чук и Анадолски вести(в оригинал).
По-здрави на дупетатите!
И на КОС същото, щом и аз мога да имам огнестрелно оръжие! ;D...
Активен
Чуждата глупост не ни прави по-умни.

Kurtev

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 609
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #11 -: януари 06, 2010, 23:09:12 pm »

Айде да добавя, новия ЗАКОНОПРОЕКТ (подчертавам) все още се отнася за гозаво и въздушно оръжие!!!

П. С. Нема номер, нема оружие :)
Активен
"Никога не стреляй, когато няма кой да ти отвърне"

Dexter

 • Red Cell
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 491
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #12 -: януари 07, 2010, 00:13:47 am »

Днес по радиото казаха, че промените касаят газ-сигналните оръжия само. В срок от една година всички притежатели, трябва да ги "регистрират" в раийонното. Санкциите за неизпълнение са глоби.
Активен
a.k.a. killboy         redcell.hit.bg

Pike'

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 429
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #13 -: януари 07, 2010, 00:37:15 am »

аз на радио и теве не вярвам. Те казват странни неща... понякога...  ;D ;D ;D
айде да излезе закончето пък ще видим. Така или иначе кво толкова - една разходка за регистрация на арсенала и всичко постарому.
Активен
T.V.U. grawlix

Hyena

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 674
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #14 -: януари 07, 2010, 00:39:55 am »

Ако някой се интересува от проектозакона, да заповяда:

http://rapidshare.com/files/331411695/ZOBVVPI.pdf

 <18>/
Активен

Kurtev

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 609
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #15 -: януари 07, 2010, 09:07:48 am »

От дека ги намери толко бързо бре КГБ такова  ;D
Активен
"Никога не стреляй, когато няма кой да ти отвърне"

Hyena

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 674
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #16 -: януари 07, 2010, 09:51:51 am »

От дека ги намери толко бързо бре КГБ такова  ;D

Ако ти кажа, после ще трябва да те застрелям  ;)
Активен

Berkut

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 586
  • Профил
  • Rogue Warrior
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #17 -: януари 07, 2010, 09:59:42 am »

Дишайте спокойно. Чл.2 (1) т.2 букви "б,в и г" ни показват що не ни лови този проект  ;D ;D ;D
Активен

Crazy Something™

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 3 778
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #18 -: януари 07, 2010, 10:03:04 am »

"спортни и демонстрационни задачи с мирен характер." ?
Активен

Berkut

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 586
  • Профил
  • Rogue Warrior
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #19 -: януари 07, 2010, 10:14:53 am »

"спортни и демонстрационни задачи с мирен характер." ?

Опазваме горския мир на територията на Бухово  :D ;D ;D

Иначе сериозно, никъде не видях в закона да се спомене нещо за еърсофт или подобно. Казано е на 2 места що е пневматично оръжие и какви са боеприпасите за него, но никъде не се споменава каквото и да е за регистрационен или забранителен режим за тези оръжия. Точка по въпроса. Ако има юристи сред нас и могат да четат закона "между редовете", нека се произнесат и те, моля.

ПоЗдрави
Активен

Kurtev

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 609
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #20 -: януари 07, 2010, 10:19:00 am »

Мен пък леко ме притеснява те тава:

Чл. 7. (1) Боеприпаси за огнестрелни оръжия по смисъла на този закон са патрони и
изстрели или техните компоненти, включително снарядени гилзи, капсули, барутен заряд,
куршуми или снаряди, които се използват в огнестрелно оръжие.
(2) Боеприпаси за газови и сигнални оръжия по смисъла на този закон са съвкупност от
взривни вещества и други елементи, които изхвърлени от оръжието, предизвикват звуков,
светлинен или рефлекторен ефект.
(3) Боеприпаси за пневматично оръжие са твърди предмети (сачми) с различна
конфигурация и калибър.
Активен
"Никога не стреляй, когато няма кой да ти отвърне"

Lefi

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 203
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #21 -: януари 07, 2010, 10:23:28 am »

сачма - мн. сачми, ж. 1. Оловно топче за стрелба с пушка. 2. Спец. В техниката - метално топче за лагер. 3. Всяко малко оловно топче с различно предназначение. // прил. сачмен, сачмена, сачмено, мн. сачмени.
   Мисля ,че става въпрос за въздушна пушка.Иначе добре ,че не се споменават бибитки в закона  ;D
« Последна редакция: януари 07, 2010, 10:25:26 am от Lefi »
Активен

Berkut

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 586
  • Профил
  • Rogue Warrior
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #22 -: януари 07, 2010, 10:31:13 am »

Марто,
не се притеснявай толкоз. К'во като са дали общо описание за боеприпаси. Да видя някъде в закона нещо което да ограничава, забранява или задължава регистрацията им от теб като потребител, А?? Не, нали.

Според мен, този закон ще е началото. Дано се окажа лош пророк, но онзи педал за който Гого споменаваше явно не си е свършил работата добре. Поне на този етап. Ще е въпрос на време някой да се усети как го правят в Европа по отношение на еърсофта и да се добавят 'поправките' в закона. Засега, бибиткаме си на спокойствие!  ;)

ПоЗдрави
« Последна редакция: януари 07, 2010, 10:45:20 am от Berkut »
Активен

Hyena

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 674
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #23 -: януари 07, 2010, 10:34:18 am »

Допълнителни разпоредби

Пар.1 т.9

9.  „Пневматично  оръжиe  “  е  техническо  средство,  което  чрез  използване  енергията  на сгъстени  газове може  да изхвърля  съчми, имащи дулен пробег, които получават целенасочено движение и причиняват механично поразяване на целта; 

Не знам дали ще успеем да убедим КОС, че ББ-тките не са плстмасови съчми.
Активен

Cannon Fodder

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 174
  • Профил
Re: Проектозакон,касаещ и неогнестрелното оръжие.
« Отговор #24 -: януари 07, 2010, 11:41:52 am »

Цитат
Ако някой се интересува от проектозакона, да заповяда:

При мен файла не се отваря нещо :( (format error or not pdf file). Hyena, дали може да го качиш пак някъде или да ми го пратиш на пощата?
Активен