И двата варианта си имат предимства и недостатъци.
Гзови снайпери:
Предимства:
Реализъм (няма го този изтумбен затвор за 21мм патрони).
Лесно презареждане при болтовите (почти нулево съпротивление, като изключим триенето).
Висока мощност - в някои случаи могат да прехвърлят 700fps.
Възможност за полуавтоматичен огън (при съответните модели, разбира се

).
Недостатъци:
Цена на консуматива (газ).
Цена на пушката (в никакъв случай не вземай китайски газов снайпер - още не са се научили да ги правят като хората).
Лоша консистенция на изстрелите - след всеки един газта изстива и при бързи последователни такива силата пада сериозно.
Не се спрявя добре през зимата, както всяко газово оръжие.
Газови дюзи - всички ги мразим.
Спрингови снайпери:
Предимства:
Цена - повечето масови модели са на, а понякога под, цената на масовите електрици. Няма нужда от допълнителни консумативи.
Консистенция - всеки изстрел е идентичен с миналия.
Не капризничи - стреля при всякакви метеорологични условия.
По-висока точност - по някаква неизвестна за мен причина спрингърите се справят (общо взето) по-добре в тази графа. Сигурно е свързано с горните два фактора (разбира се това зависи и от качеството на изработка).
Недостатъци:
Гореспоменатият огромен затвор - в игра няма да ти пречи, но на тези свикнали с визията на истински карабини може да им боде в очите.
Позиция на пълнителя - пак във връзка с горния недостатък, дебелият затвор е лаком и на дължина, затова пълнителят е няколко пръста по напред. Отново козметичен недостатък.
Ниска начална скорост - пропорционална на силата и мазохизма на стрелеца. Трудно презареждане в легнала позиция.
Много механични части под напрежение - колкото и добре да са направени винаги могат да ти изиграят лоша шега, а ако го направят могат да потрошат и други със себе си.
100% съм изпуснал някои особености, но да се надяваме, че не са критични. Аз харесвам и двете категории, не смятам че има категорично по-добри. За газов мога да препоръчам с две ръце KJ Works M700 (още се чудя с какъв акъл го продадох моя) - отлична машина, винаги ми е служила добре. За спринговите имаш доста богат избор, но първо трябва да решиш дали искаш да я ъпгрейдваш (по-скъп и прецизен модел) или да си вземеш нещо по което ще има минимално бъркане (китайци бол). Успех с избора