Airsoft Bulgaria Forum
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Здравейте, това е информационна база-данни на зараждането и създаването на еърсофта в България.
   
Към настоящият момент, този форум се ползва само като национален архив, а основната част на дискусиите са преместени в facebook. Поздрави,


Автор Тема: iTP A6 Polestar 700lm Ревю!  (Прочетена 1272 пъти)

Jose

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 184
    • Профил
    • OLIGHT BULGARIA
iTP A6 Polestar 700lm Ревю!
« -: юни 16, 2011, 10:46:16 am »

ITP A6 Polestar ревю

В настоящото ревю искам да ви запозная с един интересен, мощен и сравнително компактен фенер на фирмата ITP.
Toй е ориентиран към потребителите, които ползват основно обикновени АА и АА акумулаторни батерии. По този начин, с един тип батерии можете да ползвате, както фенера, така и наличните ви GPS, фотоапарат или друга техника. Фенерчето използва 6 броя АА батерии, като с оглед на мощния диод е най-добре те да са алкални или акумулаторни Ni-Mh. Разбира се, фенера работи и с най-обикновени батерии от 25-30 стотинки, но тестове за рънтайм с такива още не съм правил.
В продуктовата гама на фирмата, фенерчето А6 Polestar e позициониранo, като „Полицейско“, но чудесно изпълнява задачите си на планина, лов, риболов, къмпингови нужди или офроуд. Размерите му са сравнително компактни, но с оглед на голямата му сила на светене са направо пренебрежими. Теглото му е 212 грама без батериите, диаметъра в най широката част на рефлектора е 48мм, а дължината му е 174мм. Това е едно от най-компактните фенери използващ мощният МC-E диод.
Със сигурност не е подходящо за ЕДЦ, но на колана или в раницата може да се носи достатъчно удобно.
А6 Polestar, се предлага в твърда картонена кутия за съхранение. Освен самият фенер, производителя е предвидил и допълнителни аксесоари – синтетичен калъф, тактическа връзка, 2 резервни гумени О-пръстени и инструкция за ползване.

Фенерчето използва много мощен диод Cree MC-E LED с максимална сила на светене 700 лумена. С оглед на използваните АА батерийки, това си е доста впечатляващо. 
Режимите на работа са три плюс строб режим 10Hz.
High Mode 700 Lumens/1.5 ч,
Medium Mode 160 Lumens/8 ч,
Low Mode 12 Lumens/50 ч
Strobe 10HZ/10ч
Рефлектора е алуминиев, текстуриран, осигуряващ много добра странична подсветка. Стъклото е усилено, удароустойчиво, недраскаемо, двойно просветлено с  антирефлексно покритие, подобно на тактическите модели на фирмата.

Корпуса на фенерчето е от анодиран с черно, тип III твърдо анодно покрите, авиационен алуминий.  От едната му страна е гравирано логото на фирмата, а от другата уникалният сериен номер на фенера. В района на рефлектора са оформени ребра за по-добро охлаждане. Ръкохватката е с едра накатка против приплъзване.
Капачката на отсека с батериите е оформена „anti rolling” - тоест пречи на фенера да се търкаля, като е поставен легнал.
Задната и част е гладка и може фенера да се поставя на нея. По този начин, може да се ползва весто свещ. Зара предпазим фенера от случайно включване, е достатъчно да отвием капачката с  оборот. В задната част на капачната е предвиден отвор за поставяне на връзката, снабдена с метален карабинер.
Уреда е влагоустойчив по IP68 стандарта. Теста ми в леген с вода показа безупречно функциониране потопен за около час.
Бутона за опериране с фенера е страничен в предната част на корпуса. Той е гумиран и при  задействането му се усеща  лек „мазен“ клик.  Няма опция за моментно „тактическо“ задействането, а само за постоянно светене.
Начина на работа е следният:
Със страничния бутон се включва и изключва фенера. Включете и задръжте бутона за преминаване през различните режими. Фенера редува – слаб, среден, силен, строб в тази последователност. Фенера има памет на последния ползван режим, който сте ползвали над 1-2 сек и ще се включва от него.
Да отделим и малко внимание на отсека за батериите. Той е с изработен много качествено от прозрачен полимер и е предназначен за 3 двойки АА батерии свързани последователно.
Дизайна му е по-добър от подобните на други фирми. Батерийките не изпадат случайно при сътресение или при самото им зареждане.  Също така дизайна му е предвиден за защита на фенера от неправилно поставяне поляритета на отсека за батериите. Т.нар. „механична“ защита.
Оригиналният фирмен калъф е изработен от синтетика.  Логото на фирмата гордо стои на капака, който се затваря с помоща на велкро. Калъфа е снабден с широка гайка за носене на колан, както и с метално карабинерче за закачане. В калъфа фенера може да се носи само по един начин – с рефлектора нагоре. От вътрешната страна е пришита някаква мека материя, която щади покритието.
Изваждането и поставянето на фенера в калъфа с една ръка е лесно и удобно.
Какато по-горе споменах, в комплект с фенера е предвидена и здрава тактическа връзка с метален карабинер, от материал подобен на паракорд. Със същата връзка са снабдени и тактическите модели на фирмата – Olight M20, M20S, M21.
Tя може да се прикрепя към задната част на фенера – капачката на отсека за батериите.

Ползване и впечатления.

Фенера удобно стои в ръката. Габаритите и теглото му са повече от приемливи. Може да бъде използван за всякакви нужди – туризъм, охрана на обекти и т.н.
Удобно се ползва и с ръкавици.Управлението е удобно и интуитивно – за щастие само с един бутон (за разлика от подобни модели с по 2 отделни бутона, което според мен е не толкова удобно). 
Дори с най-евтините батерии на пазара, не губи мощния режим 700 лумена.
Режимите са добре подбрани. Слабият от 12 лумена/50 часа е напълно достатъчен за ползване в пълен мрак – например осветяване в палатката. Все пак, верочтно по-добре би бил малко по-слаб режим – например 5-8 лумена, но с удвоен рънтайм. Тестът ни на минимална мощност показа между 3 и 3 и половина денонощия непрекъснато светене!!! Повече, отколкото е заявил производителя!
Средният 160 лумена/8 часа, ни дава силна светлина – ярък отчетлив хотспот с отлична странична подсветка – удобна за всякакви нужди, както на близки разстояния, така и на далечни. Тестът ни с презареждаеми батерии показа 8:47 минути, а тестът ни с алкални батерии показа 9:29 мин светене, преди падане на яркостта.
Максималният от 700 лумена/1,5 часа е впечатляващ. Мощен широк и далекобоен над 150м. лъч.Може да се ползва за лов, търсене, спасителни операции.
Със строб режима, може да се подават сигнали. Той използва максималната мощност на фенера и е видим на голямо разстояние. Също така може да бъде ползван за охранителни цели. Тестът ни с презареждаеми батерии показа 1:25 минути, а тестът ни с алкални батерии показа 2:15 мин светене, преди падане на яркостта.

С приктепена към корпуса връзка е затруднено ползването на калъфа за носене.
При силно разтръскване се чува леко тракане на касетата за батериите в корпуса на фенера, подобно на аналогичните по конструкция фенери на феникс - ТК40.

Заключение

ITP A6 Polestar е един мощен и удобен фенер. Здравият му корпус, устойчивостта на вода, приемливите габарити, евтините и достъпни във всяка точка на света 1,5V АА батерии го правят предпочитан от много потребители. Той ще ви служи дълго и вярно в планината, на вилата или на лов.
В сравнение с конкурентите си – значително ги превъзхожда с по-малкото си тегло и с 2бр. по-малко използвани батерии, с около 10% по мощен, но в същото време и на една доста по-добра цена.Фенера можете да купите от Олайт България на цена 149,99лв.
http://olight-bg.com/product_info.php?cPath=25&products_id=50
Активен