Airsoft Bulgaria Forum
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:


Автор Тема: WE Luger P08  (Прочетена 19001 пъти)

SenTineL

 • Орловци
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 927
  • Профил
WE Luger P08
« -: септември 26, 2011, 18:37:59 pm »

Здравейте. Днес от екипа на customs.bg сме ви приготвили едно доста интересно ревю на един пистолет от началото на миналия век. Ще поговорим за емблематичния за вермахта Luger-Parabellum P08. Както винаги, първо ще разгледаме истинския пистолет, а веднага след това репликата на тайванците от WE.Пистолетът Parabellum е създаден от Георг Люгер (1849-1923), който е опитал да превърне пистолета на Хуго Борхард (Hugo Borchardt) в по-ефективно и мощно оръжие. На 9 септември 1893 г. Борхард запатентовал своя самозаряден пистолет и същата година са произведени първата серия пистолети C-93 от берлинската оръжейна фабрика на Людвиг Льове (Ldwig Lewe). Пистолетът имал изваждащ се пълнител, поместван в ръкохватката и е била използвана оригинална идея за заключване на затвора към цевта, с помощта на лостова система тип "колянна става" или както конструкторът я наричал "жабешка става".

Borchardt C-93


Георг Люгер (1849-1923) е роден в Австрия и е работил при Фердинант фон Манлихер и по-късно заедно с Борхард при Льове и в новосъздадената Deutche Waffen und Munitionsfabriken (DWM). Създаденият от него пистолет често се нарича "люгер", макар че строго погледнато така може да се нарича само оръжието, продавано от ню-йоркската фирма А.Ф. Щегер & Co. (Abercrombie & Fitch and Stoeger - A.F.Stoeger Inc.) и снабдено със съответната маркировка, защото именно Щегер, който се е отличавал със завиден търговски нюх пръв е зарегистрирал името "люгер" като запазена търговска марка. Названието "Parabellum", взето от втората част от латинската поговорка "Si vis pacem, para bellum" ("Ако искаш мир - готви се за война"), произлиза от телеграфния адрес на фирмата DWM в Берлин. Оръжието, по-рано известно като "борхард-люгер" придобива името "Parabellum" през 1901 г.

Приемането на въоръжение в Германската армия на модела от 1908 г. принудило DWM да се откаже от названието Parabellum. Новото оръжие започнало официално да се нарича "9 mm зелбстладепистоле 1908" или съкратено "пистоле 1908", а в последствие, на армейски жаргон, просто "P-08". Първоначално бил приет на въоръжение в картечните роти като индивидуално оръжие, а по-късно във флота и в цялата Германска армия.

Да поговорим и малко за това какво отличава това оръжие от множеството други пистолети създавани някога в оръжейната история ?
Затворната му система ! Тя е една от първите за полуавтоматични пистолети, използващи патрони със силен заряд. Позната е още и като “шарнирна”, ”колянно-лостова”, “ставна”, “колянова”, “колянно-ставна” и Toggle. За пръв път е конструирана за пистолет Borchardt, а по-късно в подобрената система на прочутия пистолет Luger P08. на за полуавтоматични пистолети, използващи патрони със силен заряд. Позната е още и като “шарнирна”, ”колянно-лостова”, “ставна”, “колянова”, “колянно-ставна” и Toggle.Този затвор действа посредством лост, разделен на две части и три въртящи се шарнирни връзки (виж схемите). При изходно положение, когато пистолетът е зареден и готов за стрелба, лостът е разположен хоризонтално и патронникът е затворен отзад. След произвеждането на изстрел и излизането на куршума от цевта, болтът в предното рамо на лоста започва движение назад. Едновременно с това празната гилза бива изтеглена от патронника, а двураменният лост продължава да се движи назад, като се плъзга по един наклонен праг. Накрая двураменният лост е изтласкан изцяло в задно крайно положение, а празната гилза е изхвърлена нагоре и навън. Когато започне обратното действие, т.е. връщане на двураменния лост напред, с предната си част той поема нов патрон от пълнителя и го вкарва в патронника.Затварянето се постига благодарение на това, че средната шарнирна връзка след достигане на предно крайно положение ляга малко по-ниско от осовата линия на затворния механизъм. Едва когато след изстрела болтът е отблъснат назад, шарнирът започва да се издига над осовата линия. Това се дължи на плъзгането на механизма по наклонения праг, който, образно казано, играе ролята на писта. Чак тогава се осъществява отварянето на патронника.

Тази затворна система е един триумф на конструкторското изкуство, но от практическа гледна точка има далеч по прости и надеждни системи.

Характеристики според Wikipedia


======================================================

Сега да поговорим и за еърсофт модела който е в основата на нашето ревю. Модела който ще ви представим е  "ди ланге пистоле 1908" или LP-08. Той е бил разработен през 1911 - 1912 г. за личния състав на артилерийските войски, по-рано въоръжени с карабини и револвери. Този модел представлявал стандартен P-08, с по-дълга цев 200 mm. Производител са тайванците от WE които не спират да ни изненадват с висококачествените си реплики.

Модел : P08
Дължина : 320мм
Тегло : 930 грама
Дължина на цевта : 200мм
Капацитет на пълнителя : 15
Сила : 295fps
Hop-Up : регулируем
Режим на стрелба : полуавтоматична
Blow-back : ДА
Material : MЕТАЛ
Сайт на производителя : WE

Пистолета идва в стилна кутия с логото на WE и картинки на 3-те модела P08 – S,M,LВ момента в който взех пистолета в ръка, за първи път, се почувствах като немски генерал от втората световна война  ;D ;D Люгера някак си придава подобно усещане  ;D ;D След като спрях да говоря на немски и се върнах пак в реалността, разбрах, че е имало причина тази реплика на WE да носи толкова силна емоция. Копието е невероятно добро ! От сега ще кажа, че няма оригинална маркировка, но това е незначителен проблем. Пистолета е изцяло от метал и има перфектен баланс.Най-интересното в него е, че няма абсолютно нищо общо с който и да е друг еърсофтски пистолет (като изключим факта, че стреля със шест милиметрови полимерни овали  ;D ). Шарнирната връзка остава в крайно положение, когато топчетата от пълнителя биват изстреляни. WOW нищо странно нали  ;D да, ама не !!! Няма лостче за освобождаването й. За да бъде освободена, трябва да се извади пълнителя и да се дръпне назад отново.Няколко думи и за качеството на изработка. Както казах няма оригинална маркировка, което прави пистолета не най-желания продукт за "хардкор" колекционери. Финиша е добър, а пистолета е в цвят на "оръжейна" стомана  ;D Благодарение на скосената ръкохватка (наподобяваща спортен пистолет) люгера седи много удобно в ръка.Мерните прибори се регулират подобно на тези на калашника  ;D Прицелването е малко трудничко, защото това са типични мерни прибори за пушка, а не за пистолет.

Интересни мерни прибори.Пистолета стреля доста добре. С лекота поразява цел 10х10 см. поставена на около 10 метра разстояние. Отката се усеща, но не е нищо в сравнение с WE Baby Hi-Capa-та.

Видео демонстрация ...


WE Luger P08 (customs.bg)


ПРЕДИМСТВА

1. Високо качество
2. Добър финиш
3. Метален
5. Историческа реплика
6. Нестандартен пистолет

НЕДОСТАТЪЦИ

1. Нестандартен пистолет
2. Липса на оригинална маркировка
3. Прекалено дълъг за удобно носене  :-\

КРАЙНА ОЦЕНКА

Реализъм - 9/10
Качество на изработка - 9/10
Сила - 8/10
Комфорт - 8/10
Точност - 8/10Задължителена придобивка при реконструкция на оборудване от времето на първата или втората световна война. Желана придобивка и за колекционери. Този пистолет е един поглед към миналото и определено си заслужава.

Пистолета го имаме в наличност в магазина ---> ЦЪКПоздрави.

« Последна редакция: септември 28, 2011, 21:23:04 pm от SenTineL »
Активен

komuso

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 738
  • Профил
Re:WE Luger P08
« Отговор #1 -: септември 26, 2011, 20:05:43 pm »

Точно този Р-08(или по-точно LP-08)е дългичък защото е реплика на т.н. "артилерийски"Р-08,с цев 200 мм и мерник до 800 м."Стандартният" -"армейски" Р-08 е с цев 100 мм а има и "флотска" версия с дължина на цевта 150 мм.
Активен
Последен се смее този ,който стреля първи

Joro Irl

 • Marines
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 461
  • Профил
  • http://www.zahal.org/?a=326120
Re:WE Luger P08
« Отговор #2 -: септември 26, 2011, 20:20:11 pm »

Нищо лично, просто градивна критика, но според мен, не може едно и също нещо, да е + и в същото време и - .

'Нестандартен' отива към минусите и то големите.

Активен

Wolf

 • Орловци
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 123
  • Профил
Re:WE Luger P08
« Отговор #3 -: септември 26, 2011, 20:38:33 pm »'Нестандартен' отива към минусите и то големите.


[/quote]

Би ли се мотивирал? Аз не съм особено съгласен с горното твърдение.
Активен

Joro Irl

 • Marines
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 461
  • Профил
  • http://www.zahal.org/?a=326120
Re:WE Luger P08
« Отговор #4 -: септември 26, 2011, 20:49:10 pm »

Е, кажи ми какви са предимствата тогава?

Не ми се влиза в безсмислени полемики, всеки ще е прав за себе си.
Активен

Kreslyo

 • Джентльмены удачи
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2 553
  • Профил
Re:WE Luger P08
« Отговор #5 -: септември 26, 2011, 20:54:41 pm »

Въпрос на гледна точка е.
Мене може да ме кефи да имам нещо уникално, тебе те кефи да можеш да си смениш пълнителя или друг чарк лесно и за малко пари...

Точно тая дилема ме мъчи в момента- дали да си взема една гъзарска ХайКапа или да си карам със стария безотказен S&W Sigma F40.  :D
« Последна редакция: септември 26, 2011, 20:57:18 pm от Kreslyo »
Активен
Screamer

Crazy Something™

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 3 778
  • Профил
Re:WE Luger P08
« Отговор #6 -: септември 26, 2011, 21:01:13 pm »

Недостатъка е че не всички фирми правят пълнители за точи пищов, кубур се намира сравнително трудно и практическата му употреба в еърсофта е доста ограничена.

Направи ми впечатление че всички ревюта завършват с 4/5 звезди. Независимо от резултата който е я 7/10 я 10/10.
Как точно смятаме звездичките ?
И всъшност, аз спирам да ти вярвам на ревютата защото сега вече си пристрастен, и ще пишеш само добро за пистолетите вкарвани от еърсофт.бг !
« Последна редакция: септември 26, 2011, 21:05:19 pm от Crazy Something™ »
Активен

Joro Irl

 • Marines
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 461
  • Профил
  • http://www.zahal.org/?a=326120
Re:WE Luger P08
« Отговор #7 -: септември 26, 2011, 21:08:49 pm »

Въпрос на гледна точка е.
Мене може да ме кефи да имам нещо уникално, тебе те кефи да можеш да си смениш пълнителя или друг чарк лесно и за малко пари...


Точно, въпрос на гледна точка и това какво търсиш в избора на визия /look a like/.
Аз съм почитател на модерните техники и визий, така че, няма как да е практичен за мен и за начина ми на игра. Иначе ми харесва, но само като колекционерска стойност.
Активен

komuso

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 738
  • Профил
Re:WE Luger P08
« Отговор #8 -: септември 26, 2011, 21:10:54 pm »

За кобурите Гого не е точно така.Лично аз знам да се продават 2 в милитарията в момента,единият от които е чисто нов е вярно е че цените малко хапят(за кобур),ама който иска да се гъзарее с Люгер-гъзарията цена няма.Моето лично мнение е ,че Люгерът е оръжие за реконструктори,за второ оръжие има къде по-добри пистолети.
Активен
Последен се смее този ,който стреля първи

thunderchief

 • - Четящ -
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 000
  • Профил
Re:WE Luger P08
« Отговор #9 -: септември 26, 2011, 21:11:28 pm »

Цитат
Липса на оригинална маркировка
Язък! С нея поне за колекция щеше да става
Активен
Шофьор на снегорин

Crazy Something™

 • Rogue Warrior
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 3 778
  • Профил
Re:WE Luger P08
« Отговор #10 -: септември 26, 2011, 21:14:40 pm »

За кобурите Гого не е точно така.Лично аз знам да се продават 2 в милитарията в момента,единият от които е чисто нов е вярно е че цените малко хапят(за кобур),ама който иска да се гъзарее с Люгер-гъзарията цена няма.Моето лично мнение е ,че Люгерът е оръжие за реконструктори,за второ оръжие има къде по-добри пистолети.
Точно това имах предвид. Еърсофт фирмите не правят такива кобури, закачането към съвременна екипировка не е толкова лесно, неудобни са, бавни и най-вече -скъпи.
Реконструкторите са друга работа. Но до момента знам само един реконструктор на швабските сили от ВСВ и това е Караята който за съжаление не списва в този форум. Друг жив такъв по родните земи не съм виждал.
Активен

Kreslyo

 • Джентльмены удачи
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2 553
  • Профил
Re:WE Luger P08
« Отговор #11 -: септември 26, 2011, 21:15:26 pm »

Случката тука е същата като с Kar 98.
Страхотна пушка, но не става за игра с тия гилзички дето ги изхвърля. Че по спомен 5 бр. = 60лв... :D
Активен
Screamer

komuso

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 738
  • Профил
Re:WE Luger P08
« Отговор #12 -: септември 26, 2011, 21:18:09 pm »

Цитат
Липса на оригинална маркировка
Язък! С нея поне за колекция щеше да става
Така е Сашо,и аз много се израдвах когато се появи на пазара преди 2 години ама като го видях на живо-пълна скръб от към маркировка.А междувременно се сдобих с оригинален Р-08 е вярно с маркиривка luf 42,ама тези с българските надписи нещо станаха кът и гонят цени по 5-7 000 евра.
Активен
Последен се смее този ,който стреля първи

komuso

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 738
  • Профил
Re:WE Luger P08
« Отговор #13 -: септември 26, 2011, 21:23:51 pm »

Абе то другият "реконструктор" на Вермахта е Йонко(Храбри)-от Планинците,ама пуста криза и при тези цени човека ходи с МР-40 и с флектарн,че една реплика на федграу униформа е баси м...а.
Активен
Последен се смее този ,който стреля първи

thunderchief

 • - Четящ -
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1 000
  • Профил
Re:WE Luger P08
« Отговор #14 -: септември 26, 2011, 21:24:59 pm »

Е за българските е нормално предвид, това че са ограничена серия а и са унищожавани като "царски". Същата стока е и с офицерските саби, ама да не разводняваме темата :)
Активен
Шофьор на снегорин

SenTineL

 • Орловци
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 927
  • Профил
Re:WE Luger P08
« Отговор #15 -: септември 26, 2011, 21:27:03 pm »