Airsoft Bulgaria Forum
май 19, 2012, 04:34:59 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Скорострелност=начална скорост?  (Прочетена 900 пъти)
barney2x4

Неактивен Неактивен

Публикации: 505

« -: ноември 05, 2011, 16:43:20 »

Няколко души са ми казвали, че при увеличаване на волтажа (съответно оборитите/скорострелността) се увеличава и началната скорост. Каквато и да е батерията, какъвто и да е волтажа, изстрелването на топчето е чисто механично, от пружината. Самото натягане е от рейката и въпроса ми към техничарите е какво влияние оказва ъгловата скорост. Ако е вярно това за волтажа и началната скорост, единственият начин, по който си го обяснявам е, че по-високите обороти на двигателя придават по-голяма скорост на буталото назад и има кратък момент, в който то продължава да се движи назад по-инерция, като няма връзка между буталото и колелата. И тези милиметри "бонус" по инерция отговарят за по-натегнатата пружина/по-висока начална скорост.

Ако някой има емпирични данни от хронограф при пълна, полу-пълна и почти празна батерия биха били полезни.

Поздрави! Smiley
« Последна редакция: януари 16, 2012, 14:29:07 от barney2x4 » Активен

Сиромах-човек и на половин п**ка се радва!

Продавам оптика/дръжка за G36, пламегасител, батерия+зарядно
SenTineL

Неактивен Неактивен

Публикации: 589

« Отговор #1 -: ноември 05, 2011, 17:12:43 »

Увеличаването на началната скорост при по-силна батерия е един доста разпорстранен и поне в мойте очи, забавен мит. Какти ти сам каза, за да изстреляме топчето от 0,2 грама с дадена скорост от значение са : пружината и до колко добре е "запечатена" цилиндровата група (да няма загуба на налягане). Какво прави батерията Huh? задвижва мотора, който задвижва гиърите, които от своя страна дърпат буталото назад. Когато на сектор гиъра му свършат зъбчетата, силата на пружината избутва всичкото това напред и главата на буталото избутва въздуха през нозъла към топчето. Батерията може единствено да увеличи скорострелността, защото ще извършва тази процедура по-бързо. Тествал съм пушка 115м/с с батерия 7,4 и след това с 9,6  Huh? няма ВИДИМА разлика в дистанцията и FPS-те, но тъй като все още чакам да пристигне хронографа  Shocked скоро ще имам истински замервания.
Активен

barney2x4

Неактивен Неактивен

« Отговор #2 -: ноември 05, 2011, 17:19:05 »

Така, де, това за скорострелността е ясно. Не знам дали на "окомер" са го мерили хората и дали е вярно, но възможно ли е според теб 1мм (примерно) да дръпне назад от по-голямата инерция? И оттам 1мм повече натягане да даде 1,2, 3 или еди-колко-си м/с бонус? Според мен няма значение даже и волтажа на батерията толкова. Ясно е, че по-висок волтаж=по-висока скорострелност, но с една и съща пушка+батерия ако се проведат два експеримента - пълна батерия и почти празна (плюеща 1-2 топчета в секунда) може би отговорило... Ако си направиш експерименти пиши как е минало. Smiley
Активен

SenTineL

Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: ноември 05, 2011, 17:30:23 »

Теоритично си прав, че е възможно да се даде по-голяма инерция на буталото с по-силната батерия, но това ме навежда над няколко неща. Най-основното е, че пружината която се използва трябва да е доста слаба, за да позволи подобно нещо. Някак си не го виждам, ако имаме твърда пружина - 120 - и тя е във фазата на максимално натоварване, инерцията да е достатъчно силна за да я изтласка назад още малко Huh? Колкото повече се натяга пружината толкова и по-голямо става натоварването към по-крайните зъбци на буталото. Представи си само колко ще е натоварването върху последния зъб на сектор гиъра и на буталото за да се получи това "мятане" назад  Grin
За мен това си е както казах и одеве доста пресилен мит  Shocked Shocked ако идната седмица пристигне хронографа, това ще е първото нещо което ще тествам.
Активен

barney2x4

Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: ноември 05, 2011, 17:42:29 »

Ммм, не би трябвало да има допълнително натоварване на последния зъб. Това движение по инерция е след като е прекъсната връзката между буталото и зъбното колело. Може би ударите зъб-зъб ще са по-силни, заради високите обороти, но това е друго.

Впрочем, пружина какво значат означенията на пружините, чисто еърсофтски термин ли е? Някъде четох (не съм сигурен), че М120 ще рече, че при 40см цев дава 120м/с без хоп-ъп с 0.20г ББ...? Ако е така М120 какво ще рече в Н/м?
« Последна редакция: януари 16, 2012, 14:29:52 от barney2x4 » Активен

SenTineL

Неактивен Неактивен

« Отговор #5 -: ноември 05, 2011, 17:48:04 »

Натоварването между гиърите няма ли да се предаде и върху буталото ?
Иначе силата на пружината е точно това - м120 е 120м/с с топче 0,20г.
Активен

barney2x4

Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: ноември 05, 2011, 18:05:59 »

Ще се предаде, но това има ли общо с допълнителното натягане? Смисъл, по-голямото натоварване между зъбите ще е в следствие на по-високите обороти. Дотук добре. По едно време "свършва" рейката и буталото и колелата нямат връзка. Но буталото (според теорията) продължава да се движи по инерция и натяга още малко пружината. Дали това последното става или не няма значение за натоварването между двойка зъби...май.

Ето че намерихме и български MythBuster в твое лице. Smiley С интерес чакам резултатите от експеримента.
Активен

SenTineL

Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: ноември 05, 2011, 18:14:21 »

Да така представено си прав. Аз имах в предвид, че за да се достигне до това донатягане на пружината силата би трябвало да бъде прекалено голяма (тоест не, че не е невъзможно, но ще трябва много енергия за да бъде постигнато)  Grin Grin Grin Вече започвам да нямам търпение за хронограга  Grin Grin Grin
Активен

barney2x4

Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: ноември 26, 2011, 03:29:12 »

Има ли резултати? Smiley
Активен

SenTineL

Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: ноември 26, 2011, 11:24:47 »

Още нямам хронограф ...  Undecided  10 10 но мога да го подуша, че пристига идната седмица 
Активен

barborok

Неактивен Неактивен

Публикации: 50

« Отговор #10 -: януари 16, 2012, 13:24:06 »

какво имаш в предвид като казваш "рейка"?
Активен
barney2x4

Неактивен Неактивен

« Отговор #11 -: януари 16, 2012, 14:27:28 »

Зъбите на буталото. Ще коригирам, че наистина е тъпо написано.

П.С. Сентинел, как върви експеримента? Smiley
Активен

SenTineL

Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: януари 16, 2012, 14:49:21 »

Sad Sad Sad Sad Sad няма хронограф ....  Sad Sad Sad
Активен

barney2x4

Неактивен Неактивен

« Отговор #13 -: февруари 18, 2012, 13:18:58 »

Сенти, Лазера ми прати това клипче :
https://www.youtube.com/watch?v=wtFA1040fpQ&feature=player_embedded

Както предполагах - няколко м/с разлика. Аз си го обяснявам единствено, че буталото се движи по инерция назад, без да има допир с колелото, което дава примерно 1мм повече натягане на пружината.

Като се постопли ще направя експерименти с една и съща пушка и батерии, с различна скорострелност (нас ни интересува само тя, колко волта е батерията е все тая).
Активен

Страници: [1]
  Изпечатай  

Отиди на: