Моите 5ст...
РПК - огромен плюс в еърсофта е, че частите, бидейки за АК, са лесно намираеми. Огромен, огромен плюс. Доста удобно и дурако-устойчиво (самото оръжие). Сравнено с други еър-картечници - по-дълго, по-леко. Относително. Двуногата е малоумна и не знам за човек с какъв ръст/дължина на ръцете е правена. Повечето хора я махат, на мен също ми се стори излишно тегло.
Смяната на батерията, за която спомена Даркър - да, доста тегаво е, че трябват интструменти, особено предвид естеството на оръжието (картечница = точи много батерия).
Мушката - наистина слабо място, което често се праска, както Даркъра каза. Последният я строши май именно в Чехия. ЦАМ е. Мерникът обаче е готин - заразлика от този за АК, има и хоризонтална настройка.
Бързомерец - за мен страничният монтаж е гаден, далеч по-добре е монтаж между цевта и газовата тръба, върху който се слага освен малко бързомерече и фенер, примерно.
Дръм-маговете - наистина въпрос на бройка. Често се трошат зъбите, както и гори електрическата част.
Впрочем, тема за размисъл...
Бойно АК - 30 патрона. Еърсофт АК с мидкап - 90 бибитки (примерно). Съотношение 1:3
Боен дръммаг - 100 патрона. Еърсофтски - 3000 бибитки. Съотношение 1:30...дръммаг-мидкап?
Конкретно ЦИМА 052 - великолепно оръжие.
Гиърбоксът - най-доброто, което китаецът може да предложи. С добро обслужане и някои други хитрини с М115-М120 пружина дава 135-140м/с. Често хората му слагат излишно мощни батерии, заради което горят мотори, много често. Че това е сравнително слабо място - факт, не е зле да се сложи един хай-торк марков мотор, който да издържи на натоварването. Ако човек има желание за малък ъпгрейд - окабеляването също не е сред най-добрите. С което се изчерпват нещата за предварителна смяна. Пипната, компресията е бетон.
Външно изработката е доста готина, създава яко усещане, в това число и затворът и пружината, които не присъстват на 048.
Батерия - с оглед горните препоръки, най-добре е 7.4V LiPo, минимум 1800-2000мАч.
Цевта фабрично е 500мм, но има мегдан за още 90мм.