Airsoft Bulgaria Forum
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Здравейте, това е информационна база-данни на зараждането и създаването на еърсофта в България.
   
Към настоящият момент, този форум се ползва само като национален архив, а основната част на дискусиите са преместени в facebook. Поздрави,


Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - Pike'

Страници: [1]
1
Газови / p226 на TM
« -: ноември 02, 2011, 23:59:14 pm »
от извесно време се замислям за по-пърформънс оръжие стария ми P226. Не че е лоша KJ-ката, чудесен работен кон е, издържа настрел на който и бойни пистолети не издържат без да строшат по нещо. Факт е обаче, че си има кусурите, най-главният от които е спусъкът. Твърде дълъг, с твърде дълъг ресет... някак си не е найс когато гониш бързи дублети. В това отношение въпреки огромната си надеждност - диша праха на всяка хайкапа.
Когато се ориентирам към високо ниво пистолет по обясними причини избирам за база ТМ. Разбира се логично би било да си взема маруйска хайкапа заради спусъка (и най вероятно и това ще се случи някой ден) но аз съм си фен на зиговете, пасват ми на лапата - и аз да си питам: някой имал ли е досег с маруйска P226ца? Ако да - някакви наблюдения върху спусъка? Как е в сравнение с KJ-ския?
благодаря предварително.

2
Газови / WE SCAR
« -: юли 21, 2011, 01:04:43 am »
ревю на първия ми газов проект с който се занимавам от извесно време

Малка предистория:

За мен газовите оръжия представляват интерес още откакто започнах да се занимавам с еърсофт. С интерес следях първите разработки на инокатцу, в последствие разбрах и за историята на classic airsoft репликите, както и за съвременните производители на такива. Въпреки немалкото хейт - предимствата на всички газови системи са безспорни - наличие на откат, реалистично усещане за функционирането на репликата и т.н. Недостатъците също са очевидни и са специфични за двата основни вида газови системи. Classic airsoft репликите, макар да притежават най-мощния възможен откат и да ползват евтини пълнители за АЕГ-та, са изключително скъпи и работят с външен източник на въздух, което налага ползването на излизащ от оръжието маркуч за въздух.
Грийн газ/СО2 системите пък (оттук насетне условно и за улеснение ще ги наричам само GBBR) макар и драстично по-евтини от "класиците", все още до голяма степен страдат от "детски болести", пълнителите им са скъпи и страдат от coolDown ефект, като правило out of the box не са пригодни за високото натоварване, което редовите АЕГ-та понасят по време на игра... - но това е лечимо, има много производители на яки стоманени интърнъли, не са и скъпи, WE машините добиват все повече популярност... не е проблем
Друг недостатък и на двата типа системи е че трошат масовите еърсофт-оптически уреди, които не са предвидени да понасят удари... факт в който вече успях да се убедя :) - мисля че май вече ще кажа чао на един бързомерец, на който успя да му е изкърти вътрешния тубус, да му се изметнат опорните пружини и да му се прецака електрическата подсветка... и това в рамките на 2 пълнителя на дублети.

Недостатъците на GBBR доста еднозначно насочиха предпочитанията ми към производителите на classic airsoft реплики. Това до момента в който не обмених няколко мисли с едни момчета по чуждестранни форуми за газов еърсофт и те не ме открехнаха за една проста истина - че да, оръжията на Daytona Gun, Shoei и Sun Project безспорно са върха на черешката на всичко що е газова еърсофт реплика. Но това по никой начин не означава че GBBR-ите нямат право на живот. Нещо повече - получих уверението, че при тях GBBRи си се ползват на общо основание въпреки студа, че са една добра алтернатива, и че цената за довеждането на произволен GBBR до "скърмишъбъл" вид не превишава разходите за закупуване и последващ ъпгрейд на класно АЕГ ценови клас ICS... В това се убедих лично - така си е.

Спрях се на FN SCAR... 'щото... 'щото нямаше FN FAL  *ROFL*  *ROFL*  *ROFL*

изначално машината ми беше closedBolt система, в момента е openBolt. Разликата между двете е в газовата система, която се помещава в рамата на затвора. Отвореният болт е с по-голяма площ на откатният цилиндър и следователно с по-голям откат. Има и разлика в подаването на топчетата от пълнителя - в отворения болт се подават едноредно.

Снимки за сега няма да прилагам, защото нямам читав фотоапарат, а и има повече от достатъчно клипове в web-пространството:
WE SCAR DEMONSTRATION

показаните на този клип реплики са поколение 1, моята машина предполагам че мога да я класирам като 4ка.

Първи впечетления:

Извадих от кутията черно тежко желязо, изключително компактно. Усещането за компактност маса се подсилва от непривично тясната (в сравнение с АЕГ) ръкохватка и приклад. Репликата и пълнителите й са с измеренията на бойното оръжие. Ръкохватката е толква тясна, че след нея дръжките на АЕГтата създават усещане все едно че държиш дебела безформена сопа. Needless to say - всичко е  което трябва да е метално - си е метално. Черното покритие на фрезованият горен ресивер беше матово, качествено, след 6 месеца употреба вече си има нормалните wear&tear. Oригинални заводски маркировки на FN HERSTAL BELGIUM, означения за калибър, уникален пореден номер на репликата. Повтарям се ама - тежка пушка! В момента е с удължена Madbull Python II вътрешна цев и удължена външна цев и ... с бързомерец и фенер нещото тежи чуствително повече от нормално аег. Тежките пълнители също никак не допринасят за липсата на реализъм - един пълнител на това чудо тежи колкото зареден боен :) в багажната система 10 тежат колкото 10 заредени бойни :) :) :)

Приклад с регулируема дължина и височина на бузата. Позициите на приклада щракват на място ясно и сигурно.

При тази релика спусъкът е функционален - в смисъл не е като при аег-тата просто оформен като спусък бутон. При GBBRите спусъкът си взаимодейства с чукче с ударник.. всичко си е пружини и механика, сходно с бойното желязо, как си требе. Трябва да кажа че през месеците тествах различни варианти на спусъци от различни производители; спусъкът като механизъм е елементарен и е изпълнен като модул, ваденето му от пушката и смяната/подмяната е като на лего, става за минути. Отделни негови детайли - също. Във всички варианти на производители спусъците са феноменални и сравними с на бойно оръжие - къс отчетлив и приятен ход. Мисля че едва ли е необходимо да споменавам липсата на лаг :) Дублети и мозамбици с това да правиш е истински кеф, никоя електроника на никое АЕГ не може да докара тоя тригър респонс :) Автоматичната скорострелност на единична си е напълно възможна - зависи си само от уменията на стрелеца. А всъщност пушката си има и автоматична :)

Откатът е силен, рязък и изисква оръжието да бъде удържано стабилно за прицелна стрелба независимо от ползваните газове. На топло няма проблем , но заради отката е желателно ползването на предна ръкохватка и капачки за релсите, понеже убиват доста неприятно особено на студ, когато ръцете се вкочанясват по тва ръбесто желязо... псувал съм го неговата кожа аз...   :-[ Затворната рама е голяма, тежка и с дълъг ход, цялото оръжие подскача дори и когато му само се спусне затворната задръжка. И ако ръцете са в гореописаното състояние - само болката е истинска.
като допълнително уточнение - точно както на бойната карабина тази реплика притежава възможност за смяна на положението на ръкохватката на зареждане. И точно подобно на истинската - при неправилен хват и ръкохватка от неправилната страна - са възможни инциденти със запрятане на палеца при стрелба от ръкохватката за зареждане. На мен ми се случи на няклко пъти и ... както казах само болката е истинска.

Разглабяне - в горното клипче се вижда как се разглабя репликата - никакви разлики. Само ще добавя като уточнение, че в разглобено положение предният (и единствен) пин, се фиксира в долния ресивер и няма опасност да бъде изгубен.
Пълнител - репликата пристига с един пълнител за грийн газ. Пълнителят е стандартен WE тип М4/М16 и е взаимозаменяем за всички реплики на WE с изключение на новите им Г36ци и М14ки. Има превключвател чрез който може да бъде изключена затворната задръжка на оръжието. Допълнителните пълнители си струват финикийски знаци, но са на цена съизмерима с екзотични пълнители за АЕГ. Аз лично се ориентирам към СО2 пълнители за студено време и ГГ пълнители за топло. Има и опции за много студено време но за тях ще пиша като ги тествам. В момента съм с 8 пълнителя (има в мен временно и още 2 на един приятел), целта ми е 12. Повече просто физически едва ли ще мога да нося :D :D :D

Клапани и NPAS - репликата е доста гумена като мощност. В смисъл - при инсталиране на система за регулиране на мощността притежава възможност за лесна и бърза корекция на мощността на оръжието в много широки граници практически за нула време. Което е ... найс. не че реално го ползвам де, ама си е благинка.

к'во още да кажа... това е много различно еърсофт оръжие. Като за начало - не създава впечетление на еърсофт оръжие. Нито масата му, нито физическите му габарити, нито начинът по който се оперира с него, нито спусъкът и тригър респонса, нито дори звуците му има каквото и да било общо с електричка. Признавам си без бой - често се забавлявам от сърце да наблюдавам приятели на които услужвам да го тестват как се оплитат с него :). Не са много еърсофт репликите които едно че ритат, второ че застават на затворна задръжка след свършване на пълнителя(която трябва да бъде освободена след зареждане на нов), а да не говром че преди стрелба трябва да се издърпа и пусне затвора за да се вкара топче в цевта, иначе стрелба йок :D :D :D абе много смях :) Разбира се има и обратна страна на монетата - този тип реплики изискват една по-различна, по-оръжейна дисциплина на поддръжка от аегетата. Чисто технически трябва да се подхожда с по-различна нагласа към този тип реплики.

противно на очакванията - самата стрелба въпреки че си е инвестиция, не е толкова безумно скъпа. смятах го - дори и на скъпи газове - пак е значително по-евтино от това което момчетата играещи пейнтбол заплащат :) А настреща получаваш стрелково изживяване, което може да бъде описано единствено с думата "маниакално". :)

общият ми извод е - I'm hooked. Едва ли ще го ползвам особено много конкретно по неделни игри, за тая работа си имам в шкафа "сешоари", но пък смело мога да заявя че едва ли повече някога изобщо ще си купя електричка :)
надявам се да съм бил полезен :)

3
Знам че играем разлини игри и още не сме се разбрали кой какво има да дели...  но мисля че пред болката всички сме равни.

Комадир Драгъни пострада при последната игра на Дивизия Пизрак от изключително неприятен инцидент.
Счупен крак при преминаване на прозорец с цел CQB прочистване на сграда.

Може да му врътнете някой телефон - бъдете хора.

4
Електрически / ревю на Classic Army SA58/FN FAL
« -: септември 17, 2008, 10:36:39 am »
CA SA58 Rifle
SA58 е модернизирана версия на класическата FN FAL произвеждана от DSA.

някои данни от производителя:
Real DSA Logo
Metal Spring Guide
Realistic Bolt Action
Unique Serial Number
500Rd Hi-Cap Magazine
7mm Metal Bushing Gear box
Fiber Fore-Grip, Stock and Hand Grip
CNC Upper Receiver with Scope Mount
Опаковка - доста стандартна - картонена кутия висококачествен печат – шарении разни. Самата пушка лежи в стиропорена форма, заедно с шомпол и highCap пълнител.Пушката идва по комплектация без батерия и зарядно.

Първи впечатления:
Макар че пушката е скъсен карабина-вариaнт на FN FAL от пръв поглед добиваш характерното усещане за голямо грубо желязо. Всички метални детайли са изработени от висококачествена алуминиево-магнезива справ. Бързам да спомена че дебелата външната цев и газовата тръба са с размери идентични като на оригинала - и което е по-важно – за разлика от на доста други реплики - има ги, въпреки че са скрити от хендгарда :) Стената на цевната кутия е доста дебела, което придава тежест и стабилност на оръжието. Големият ъгловат пълнител, който в оригиналното оръжие съдържа мощните пушечни патрони допълва впечетлението за сериозно оръжие. Цялата реплика тежи доста в сравнение с китайските калашници или емки, но това конкретно за мен не е никакъв проблем. Друг играч от нашия отбор с физика доста по-хилава от моята се оплака че откровенно бил намразил неговата след като му се налагало цял ден да я разнася по жегите на Вакарел. Аз нямах този проблем, но очевидно оръжието не е за всеки. Прикладът, ложата и ръкохватката са от  пластмаса с приятен грапав финиш. Всъщност финишът като цяло е страхотен. Цевната кутия е с покритие, което създава усещане за гумирано. Нанесени са всички оригинални маркировки, и серийни номера, като според производителя всяка пушка е с уникален сериен номер. Пълнителят е груб, метален, с матово черно покритие.

Превключвателят на стрелба е удобен лост с 3 позиции- предпазител, единична и автоматична стрелба. Много лесно достъпен.
Мерни прибори- регулируем диоптричен мерник и регулируема мушка. В съответствие с модификацията на оригинала от DSA - горната част част на цевната кутия представлява релса пикатини, на която аз избрах да монтирам оптически прицел с голяма светлосила, но с малко увеличение. Стои леко странно при не особенно голямата дължина на оръжието, но подобна компановка даде ред предимства при специфичната употреба на оръжието от мен “в бой” - но за това - по-надолу.
Спусъчна скоба- с голям отвор, позволяващ ползването с ръкавици. ръкохватката е с приятни рифели и текстура, които ми позволиха стабилно удържане на оръжието без изпотяване на ръката, независимо от жегите. ръкохватката за зареждане се намира от лявата страна нa оръжието и е подвижна по цялата дължина на канала си. Отваря затвора отдясно, под който се намира хопъпа. Оръжието е с много ефектно работеща затворна задръжка, която се освобождава със специален лост, намиращ се между спусковата скоба и основата на пълнителя. На същото място се намира и втори лост, който освобождава пълнителя.

Хопъпа е прост и ефективен. Врътката му е като на G36, а металното тяло е стил AK хопъпите.
Гиърбоксът се води Reinforced 7mm Version 3 Gearbox с усилена кутия. Стандартно заложени 7мм стоманени опорни лагери (както ги наричате тук – бушинги :) ). Стандартно заложена smooth bore дюза (нозъл)
Батерията се намира в приклада, като достъпът до нея се открива чрез свалящия се задтилник.

Пълнителят, който идва с оръжието е метален, тежък и побира както върдят 500 топчета.Само дето по мои наблюбения ако АК хайкапите побират 350, този на фала не побира повече от 150-200. Подава без никакви забележки както хубави топчета, така и скапани.

Извадена от кутията пушката извади около 330fps. Веднага беше ъпгрейдната с М120 и нова хопъп гума – и докара около 410-420fps. Завбъдеще съм й предвидил радикален ъпгрейд с по-дълга вътрешна прецизна цев, удължена с насадка външна цев, нов двигател, М130.

Употреба:
Оръжието беше снабдено от мен с оптически прицел с голяма светлосила и ниско увеличение за да ми даде на ниво отбор възможност да изпълнявам малко по-специфични задачи при скрито придвижване в състав на група – конкретно една идея по-детайлно разучаване на пътя пред нас и целеуказване в състав на групата. В никой случай не се целеше създаването на снайперско оръжие – по скоро се търсеше възможност за по-лесно локализиране на прикрити противници, известяване на съотборниците и евентуална стрелба. Дистанциите за стрелба се предвиждаше да бъдат абсолютно същите като за “чисто” оръжие. Точно тук се оказа голям плюс и сравнително нормалната дължина на оръжието в сравнение със “снайперите” – при постоянното движение и прикритото промъкване което правим дължината на SA58/FN FAL се оказа идеална да ми позволи да се придвижвам без да закачам с цевта всички клонки и шубраци около мен :) .
За първи път оръжието беше използвано “в бой” на една весела и приятна игра с хасковска група на тяхна територия. Идеята която бях заложил за употребата на тая пушка се оказа повече от печеливша. :) В състав на група откриването и опознаването на целите започна да става за мен чуствително по-лесно.
Изявиха се обаче и ред неочаквани бонуси. Оръжието с голяма батерия се оказа зверски скорострелно. Типовата ми стрелба на 3ки буквално се оказа че вкарва трите топчета в мишената почти едновременно и страшно групирано... което доколкото разбрах не е най-приятното изживяване за мишената де ;) (имаше случай на 3 попадения в ръката на човек на площ малко по-голяма от метален лев... това от 30тина метра някъде). Това обаче се оказа огромно предимство при насищане на дадена зона със стрелба – на няколко пъти противниците ми буквално не можеха да  надигнат глави от прикритието си за да ми отвърнат на спорадичния огън с който ги тормозех, което даваше възможност на съотборниците ми да придвижват напред и да ги неутрализират един по един.
Оказа се освен това че макар и да не е най-мощната – пушката ми е много точна, далекобойна и с добра група. Благодарение на добрата групираност на боя дори без усилие на единична с много лека парабола поразих леко прикрит противник на около 80 и кусур метра – това с 25ци. ;).

Но мисля че е време да прекратя тая хвалебствена тирада. Както може да се очаква дърво без чеп няма – и тази еърсофт реплика на е изключение от правилото. Най-големият гъдел по тая пушка, работещата система ръкохватката на затвора, затвора и затворната задръжка – разбира се, както може и да се очаква - се оказа и източник на досада и лек скепсис. Фиксаторният щифт на ръкохватката за зареждане не издържа на двупосочните удари на които беше подложен при ударно спускане на затворната задръжка и се разхлаби, разбивайки гнездото в което закрепен в самия детайл на дръжката. След бърза справка по чужбински форуми проблемът беше отстранен бързо и решително чрез разпробиване на целия детайл и монтиране на стабилно захванат с болт щифт. Естетиката всъщност не пострада. :) :) :)
Другото къде по-досадно неудобство е все още липсата на пасващи за този модел midCap-ове. Макар че се чакат CA да пуснат такива.... поживем, увидим.

Предимства:
реалистично тежка, много масивен корпус
Уникален дизайн
Много приятна възможност за издърпване на ръкохватката за зареждане докрай
Скорострелност, точност, групираност.
Много висока съвместимост със стандартни ъпгрейд части

Недостатъци:
Здравината на ръкохватката за зареждане е под въпрос. Поправимо е без проблеми, но някак си не е баш гот 
Липса на midCap пълнители.

Заключение:
Пушката е масивна, качествено изработена, с добри интърнали. Лично за мен, високото и тегло добавя реализъм в общуването с нея ;) Дизайнът и я прави подходяща за фенове на „западната” школа оръжия, които искат да избягат от стереотипа М4, но все пак искат класически вид на оръжието.Заедно с добре изпипаните малки детайли оръжието е наистина привлекателне избор а всеки, който може да си го позволи, a и евентуално – носи :) :) :)

Страници: [1]