Airsoft Bulgaria Forum
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Здравейте, това е информационна база-данни на зараждането и създаването на еърсофта в България.
   
Към настоящият момент, този форум се ползва само като национален архив, а основната част на дискусиите са преместени в facebook. Поздрави,


Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Blue_dog

Страници: [1]
1
Регионални и Международни игри / Re: BorderWar-8
« -: август 07, 2015, 16:09:27 pm »
Значи да се запиша от от септември!?

2
Отбори / Re: 10thGRU
« -: юни 19, 2015, 04:02:02 am »
Честито! С нетърпение ви очаквам на терена! :)

3
За игрите с патлаци нещо не успяваме да се съберем достатъчно хора, въпреки че е малък терена, под 10 човека е скучновато поне за мен...

Фабриката се намира тук: http://goo.gl/maps/Mfmub


Ще Ви уважим поканата. Ама трябва ли да го обявяваме предварително кога ще дойдем? Да не подготвяте терена цяла нощ за гостите? :)

4
Модераторите, що не направите един раздел за бързи врътки и там хората да си отбележат терените, кога си организират игрите и т.н.
Ако си ги правят събота, а не в неделя е чудесно.


5
Новини / Re: Гошку и Адри се ожениха !
« -: октомври 11, 2008, 04:00:08 am »
Честито на печелившите. Пожелавам щастливо съвместно доживотно разбирателство и съжителство. Деца които да отгледате с гордост и възпитате както подобава. Да не им липсва нищо, но и да ги научите на добродетели. Още веднъж честито, Адри, Гого.

6
Отбори / Re: Легион - Пловдив
« -: април 23, 2008, 19:45:36 pm »
Blue_Dog впечатлен съм от познанията ти за древен рим, но бих искал да внеса малко корекция в това което си написал и най-вече в часта за разполагането на римски легиони на територията на днешна България.

Легиона за който пишеш е наистина " Legio I Italica " основател на този легион е Нерон, точната дата на основаването е 22 септември 66 ВС първоначалното сформиране и база на легиона е в периода 68-69 BC е в района днешна Франция край Лион. През 69 ВС легиона е изпратен от Нерон край днешен Свищов, за съществуването на легиона има данни до началото 5 век. Траян по това време е с баща си в Сирия, връщасе в рим през 91 год.
Легиона е сформиран за да вземе участие в поход към Каспийско море който не се е състоял в следствие на бунтовете в Юдея, едно от изискванията към легионерите е да бъдат високи най-малко 1,83 см. Символ на легиона е бил " Глиган"

Другия легион е бил " Legio XI Claudia Pia Fidelis " основан е от Юлий Цезар през 58 ВС за кампанията му в Галия, след което е пратен по долното течение на Дунав и е бил разположен край Силистра. Командири на легиона са били Юлий Цезар, Октавиан Август, Септимиус Северус. Няма запазени данни за символа с който са се отличавали, предполага се че един от тях е "Нептун".

Предполагам че останалата информация може и сам да си намериш относно пребиваването на римски легиони на територията на България.
Браво, само си оправи преди и след Христа където трябва, щото не върви да сложиш императро Нерон по времето на Спартак ;) Иначе да историята на " Legio I Italica " е така.
   А и мерси, Белязан. Сам опроверга свойте хора, че е имало римски легиони по нашите земи, че даже и градче като Нове си имат. ;)

Поздрави

7
Отбори / Re: Легион - Пловдив
« -: април 14, 2008, 19:40:15 pm »
"Легион" е еърсофт отбор, който има своя собствена структура и правила. Той не е римски легион. Отборът не се стреми да пресъздава точно и достоверно структурата на римски легион и не е длъжен да го прави. Пламен обясни защо за отбора е избрано това име.

Тъй като това е тема, за еърсофт отборът "Легион", а не за история на  им искам да помоля модераторите от името на командира и на отбора да изтрият или преместят последните няколко поста (или определни части от тях), които нямат нищо общо с темата. Все пак тази тема е създадена за да бъде полезна и интересна на членовете на отбора, и на тези които се интересуват от него.
Мисля, че е напълно неуместно и безмислено  да се продължава зародилият се спор от която и да било страна.

С най добри чувства. Поздрави на всички!


Гледал ли си осмата миля?

8
Отбори / Re: Легион - Пловдив
« -: април 14, 2008, 11:20:40 am »

1 предполагам знаеш но на Българска земя никога не е имало разположен римски Легион
най-близкият е бил в сегашна Сърбия.


    Огромния античен военен лагер Нове, разположен върху площ от 250 дка на 4 км от Свищов, се проучва от 1959 г. от българо-полска археологическа експедиция, оглавена от проф. Димитър Димитров и проф. Майевски от Археологическия институт с музей при БАН.

Лагерът е бил основан през 45 г. сл.Хр. по заповед на римския император Клавдий и както голяма част от обиталищата на наша територия е разположен върху по-ранно тракийско селище. А първите заселници на това място са от времето на неолита - 3000-2600 г. пр.Хр. Траките в този регион около 30 г. сл. Хр. са покорени от Марк Лукреций Крас. През 69 г. тук се установява I Италийски легион, изпратен по времето на император Траян да защитава границите на римската империята срещу варварите (даките) отвъд Дунава. Именно около лагера на този легион се развива мощен град, тъй като е бил разположен на важен кръстопът, през който се е минавало от отвъддунавските земи към Филипополис и Константинопол, както и към Черно море.

9
Отбори / Re: Легион - Пловдив
« -: април 14, 2008, 01:46:26 am »
Пламски, сега ако ще ми засягаш некви странични  неща, говориме от какво се състои римския легион, а не къде е бил и що е бил разположен по нашите земи, или па кой какво работи от отбора.  имските легиони са главно по границите и са разполагани според геостратегическите планове на държавата. И не ми се влиза в спорове, кой град имал повече римски символи, щото ако си направиш една справка, ще откриеш че на Балканите е един от трите грандиозни амфитеатри, но само да ти кажа че не е в Пловдив. Първия е Колизеума на Веспасиан в  им, втория Колизеум е в Мадрид третия е тука на Балканите.   За да има такова здание за забавление, значи че  този град е бил с много по-голямо културно, икономическо и стратегическо значение, за да привлича толкова народ. Няма да споменавам града.

Приключвам да пиша по тази тема.

Извинявам се на засегнатите. Още веднъж поздравления за отбора и пожелавам много много успехи и разрастване. И дай боже наистина да станете 480 човека.

П.С.: Я с едно мнение предизвиках раздвижване тука, което не е виждано от февруари.  ::)

10
Отбори / Re: Легион - Пловдив
« -: април 13, 2008, 23:08:33 pm »
Аз не разбирам поста на Blue Dog, затова няма да се опитвам да си го изясня задочно. Мисля, че той ще поясни любезно какво е имал предвид.
И все пак си мисля, че не би било добър тон да вляза в сайта на шипките и да напиша примерно:
Що не се разделите на два подотбора - "камъни" и "дърве"?

 ;)

Колкото до теб, къде видя че съм настоявал да си правите едикакви си групи и къде съм нареждал АЗ, на вашия отбор какво да правите вътре в него??? Просто изразих базик-несъгласие с термините които прилагате.
 
А нашия отбор можем да го разделим на камъни, дървета, и като свършат тия две подгрупи ще дойдат и подгрупа телата, след като някой се изкряска.  ;D Прощавай ма се напикавам от смях.

11
Отбори / Re: Легион - Пловдив
« -: април 13, 2008, 23:05:21 pm »
Така, сега се дистанцирам от ШИПКА. Даже го пиша с големи букви. ДИСТАНЦИ АМ СЕ ОТ ШИПКА И НЕ ИСКАМ ДА БЪДЕ Т ЕТИ АНО ТОВА КАТО ОТБО НО МНЕНИЕ, А КАТО ЛИЧНО ОТНОШЕНИЕ НА МЕН С ЛЕГИОНА. Това мнение да се шчита като за влизане във спор и нецеля обида към никой.
  Драги ми Легионери, играл съм с вас веднъж два пъти и ви имам за сериозни хора и играчи. Друго обаче ми прави впечатление. За мен вие се подрасърдихте от една закачка, която беше направена от мен с доста римски поддекст.
 Щом се имате за ЛЕГИОН от римското време, за това съдя по изказванията за формирането на кохорти, би трябвало да знаете нещичко наистина за историята на  им поне малко от военния и характер. И понеже се съмнявам кой какво знае за Древен  им пуснах предишния пост. Барем ако имате нужда от светлина щое туй онуй за римската войска да си изясните.
   И съжденията ми за броя ви имат повече отношение към това, с което се оприличавате, а не с еърсофта. Не искам да се караме, нито па някакви мнения, МА АЗ ТОВА НЕ СЪМ ГО ОЧАКВАЛ ОТ ШИПЧЕНЕЦ.

Ами и аз не очаквах  умен Петков близо месец да се забави с оставката си ма ей го. По-рано днес я подаде. Той е министър и се пошегува с цялата държава и народ, па не сте се засегнали от него, нали?  ;) Поздрави и без лоши мисли. Даже предлагам за да не възникват такива недоразумения, админите да вземат да открият някаква голяма тема "Принципи (Мантра) на отборите" или нещо от тоя род, за да се пише за самото име на отбора, отделно за всеки отбор темичка. Върху какво стъпват отборите като принципи и на какво приличат (оприличават). Поздрави

12
Отбори / Re: Легион - Пловдив
« -: април 13, 2008, 20:50:49 pm »
Първо искам да поднеса своите искренни извинения за грубия метафоричен език, който съм използвал. Ще коригирам мнението си по-горе за да е в рамките на добрия тон между отборите. Не съм искал да обидя никой. След малко ще коригирам мнението си. Колкото до  имската история, Мечо, прав си. Затова ето една историческа спрявка.

Легион е военна единица в Древния  им.

Думата "legio" означава "събирам", "набирам", което показва, че първоначално това е било опълчение, събирано периодично за водене на военни действия.

Историческо развитие на легиона

Легионът през периода на римските царе

Първоначално под легион се е подразбирала цялата римска войска. Тя представлявала около 3 000 човека пехота и 300 конника, набирани от основните римски родове /курии/. Всеки род осигурявал по 100 човека /1 центурия/ и 10 конника, а отрядът с численост от 1000 човека бил командван от военен трибун /триба = племе/.

Легионът на Сервий Тулий 4 век пр.н.е.

Този цар с етруски произход организирал опълчението по имуществен ценз и възрастово делене. Всички римски граждани били длъжни да се явят на военна служба. Върховното командване било съставено от двама военни трибуна. Легионът на този етап представлявал фаланга с конница, разположена по фланговете и лека пехота, която не влизала в строя. Първият и вторият ред били съставени от богати граждани, носещи бронзова броня и шлем, кръгъл щит и наколенници; въоръжени с меч и копие. Гражданите от задните редове били по-бедни и по-леко въоръжени. Ветераните съставлявали резерва. Заплащане не съществувало, а наградата били трофеите, придобити по време на кампанията.

Легионът по време на  епубликата

След изгонването на последния Етруски цар - Тарквиний Горди, властта била поета от сената, който всяка година избирал по двама консули. Тогава легионът бил разделен на два, всеки под командването на съответния консул.

Войните, които водела  имската република зачестили. Етруските се стремели да си възвърнат господстващото положение в Италия, от север нахлували келтите, а на юг набирал сили Самнитският съюз. Все по-често се налагало провеждането на планомерни и координирани операции. През 4 век пр.н.е. на всеки консул вече били подчинени вече по два легиона. При необходимост били формирани допълнителни легиони.

От 331 г. пр.н.е. начело на всеки легион застанал военен трибун. Структурата на легиона се усложнила и фалангата била заменена от манипуларния строй, гарантиращ на войската по-голяма подвижност и маневреност. Започнало и изплащането на определена сума на войниците за времето през което са участвали във военната кампания.

Легионът наброявал вече 3 000 тежковъоръжени пехотинци /принципи, хастати и триарии/, 1200 лековъоръжени велити и 300 конника.  азличните категории се набирали сред гражданите в зависимост от имуществения им ценз. Легионът бил разделен на 30 манипули / 120 войника, с изключение на манипулите на триариите - 60 войника/, всяка от които съставена от 2 центурии от по 60 човека. 300-те конници били разделени на 10 турми.

Манипуларният строй се състоял от 3 линии, във всяка от които участвали по 10 манипули. Между линиите, както и вътре в самите тях имало празни пространства, равни на фронта на една манипула:
Първата линия била съставена от хастати /1200 човека = 10 манипули = 20 центурии; по 60 човека във всяка/.
Втората била съставена от принципи /1200 човека = 10 манипули = 20 центурии; по 60 човека във всяка/.
Третата линия се състояла от триарии /600 човека = 10 манипули = 20 центурии по 30 човека във всяка/.

Велитите били извън манипуларния строй, а кавалерията се разполагала по фланговете. Към започването на Пуническите войни числеността да легионите била увеличена до 5 000 -5 200 човека /броят на войниците в една центурия нарастнал на 80/. Освен това към легионите били добавени и отряди на римските съюзници allae /криле/ под командването на префекти. въведени били и вспомагателни отряди - ауксилия /auxilia/.

Кавалерията equites се деляла на лека и тежка. Тежката кавалерия се набирала измежду богатите и влиятелните младежи и била престижен род войска. Тя била средството последните да се издигнат в политиката и да направят кариера. 300-те кавалериста, които съставлявали легионната конница били организирани в 30 подразделения /декурии/ под командването на декурион. В последствие през II в. пр.н.е. легионната конница била реорганизирана в 10 ескадрона - турми /от 30 човека/, във всяка от имало по три декуриона, командващи съответната декурия. Освен тежката кавалерия била формирана и лека такава. Тя се набирала най-често от по-бедни римски граждани или съюзници. Функцията и била да прикрива фланговете на легиона от непосредствена атака и да преследва бягащия противник. Освен това тя разузнавала за засади и била използвана за предаване на съобщения.  имляните не ценяли много конницата, разчитайки изцяло на ударната мощ на легиона. Това имало понякога плачевни последствия - например при битката при Кана /216 г. пр. н.е./. След Втората Пуническа война конницата се набирала главно сред нумидийците.

Командването на републиканския легион

През целия републикански период легионът нямал един главнокомандващ. Управлението му преминавало от един военен трибун към друг през ден или през месец. Трибуните се назначавали от консул или диктатор, а след 362 г. пр. н.е. били назначавани от римския народ. Встъпвали в длъжност от 1-ви януари и оставали на този пост цяла година. Във всеки легион имало 6 трибуна. Те били избирани от сенаторското съсловие /tribuni laticlaves/ или от конническото съсловие /tribuni angusticlaves/. От друга страна трибун можело да стане и гражданин, участвал поне в пет военни кампании или служил 10 години. Командващият центурия съответно се наричал центурион. След въвеждането на манипуларния строй във всяка манипула имало 2 центуриона /prior i posterior/. В целия легион те били 60: 20 за хастатите /съответно 10 hastati priori и 10 hastati posteriori/, 20 за принципите /10 principi priori и 10 principi posteriori/, 20 за триариите /10 pili priori и 10 pili posteriori/. Помощникът на центуриона бил optio /основната му функция била да обучава войниците/ - първоначално назначаван от трибуните, а впоследствие и от самите центуриони. Броят им бил също 60.

Ще пусна инфо и за реформирането на легиона по времето на Юлий Марий.

13
Отбори / Re: Легион - Пловдив
« -: април 11, 2008, 07:06:29 am »
Да очаквам ли въскресението на Юлий Цезар с вас? (Шега, но и в същото време ви причислявам към могъществото на тази световно известна личност)Нещо сайт, нещо римско за знак на отбора ви? (еми сайт верно скоро ще има,ама още го нема в момента) И си формирайте първо манипулите (ами една кохорта се състои от 4 манипули по 120 човека преди Пуническите войни, че сте една шепа народ (ами малко хора сте) и ви миришат краката за една кохорта па за втора ли (просто закачка - спорта е много млад и незнам дали цялото ЕБ може да събере една мкохорта играчи).   Иначе поздрави. (Поздравявам ви момчета и  момичета за вашата организация. Вие сте за пример в българския еърсофт, както Снайпа каза, вие сте най-добре екипирани и не исках да ви засегна с горните думи)

14
Новини / Re: Предложение за Сватба
« -: февруари 14, 2008, 13:30:06 pm »
Честито, Дуви! Ванче, честито и на теб. Пожелавам всичко нах-добро на бъдещото младо семейство. Здраве, щастие, разбирателство, деца, малко побой и много малки наследници - купои. На тях кучета да им купите та да ви ги пазят и ги боядисайте в синьо та да ви напомнят за мене :) Кучешки очила за еърсофт им сложете за да ви служат повече време. :) Дечицата да пазят и да си играят. От топчетата у вас да не се претрепете и хубаво двойно ергенско парти да спретнете. :)

15
Газови / Re: Umarex USP&P8
« -: май 01, 2007, 04:22:59 am »
Явно тук наистина важи "И твойта дюза също" :) имам малък проблем. Дългоцевно оръжие имам, но пистолет нямам и незнам на какъв да се спра. Някой по запознат ако може да изтъкне пистолет с най-малко лоши качества. (препоръчително е да е за airsoft) ;)

16
Ей това е много готино, въпросът е дали във БГ ги има като опция за копуване.  Нека всеки, който се рови повечко в нета да пуска линкове на оръжията, които са му направили впечатление, харесват му или ги критикува. Лека и доходна

Страници: [1]