Airsoft Bulgaria Forum
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Здравейте, това е информационна база-данни на зараждането и създаването на еърсофта в България.
   
Към настоящият момент, този форум се ползва само като национален архив, а основната част на дискусиите са преместени в facebook. Поздрави,


Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - aleksandar92

Страници: [1]
1
Новини / Re:Честита дъщеричка на Пистолеро
« -: ноември 07, 2011, 16:00:24 pm »
Честито, живи и здрави да сте всички и много радост да ви носи!  :9:0 :9:1


Поздрави!
:)

2
Новини / Re:Честито малко мече на Мечката
« -: септември 28, 2011, 00:08:50 am »
Прекрасна вест, много ме зарадва!  Да е жива, здрава, засмяна и послушна! :)

 :9:0

Поздрави!

3
Спрингови / Re:L96 MB01
« -: юли 27, 2011, 01:16:10 am »
Яетох за Търново и Плевен ама не намерих за тези хора
Не съм точния човек, имам едва три игри зад гърба си, но ако желаеш може да се видим и да съм ти полезен с каквото мога.

Градски съм ти. Пиши ЛС евентуално.

Поздрави!

4
Цитат
българските турци
Този термин винаги ме е учудвал. Или си българин, или не си. Ако под българските турци се има предвид  турците живеещи в България, то значи имаме и български англичани, български руснаци и български французи. Но никъде не се споменават така. Ако аз живея в Англия, ставам ли английски българин?

Не се заяждан, за мен това са антоними. Или си от един народ, или не си. Всеки да се определя както иска. Някой да ми внесе лъч светлина по въпроса...
Поздрави!

5
Новини / Re: Имам си бебенца лабрадори!
« -: май 08, 2011, 18:18:27 pm »
Честито, да са ти живи и здрави!
Лабрадорите са прекрасни кучета!  :9:1


Поздрави!

6
"Historia est magistra vitae."/Историята е учителка на живота./ - лат. сентенция
"Един народ е толкова по-мощен и честит, колкото по-грижливо познава себе си, своя произход, минало, родина и закони, що господстват над неговата съдба."
Петър Дървингов
"Истинското просвещение на нашия народ е невъзможно, докато историята остава забулена в мрака на забвението." - Марин Дринов
 :)


Поздрави!

7
Бях се отказал от писане, ама аре... В следващите редове ще съм непредубеден. Виждам, че за зверствата има единодушие, спори се за бройката на избитите. В следващите редове ще цитирам различни източници от епохата.

"В Англия най-ревностният защитник на Турция, опозиционната Либерална партия начело с У.Гладстон, организира грандиозни митинги в защита на българите... През 1876 Гладстон издава брошурата "Българските ужаси и Източният въпрос". Макар да използват ситуацията за свои политически цели, либералите въздействат силно върху общественото мнение в полза на българската кауза."
Ето и въпросната брошура:
http://www.archive.org/download/http://www.archive.org/details/bulgarianhorrors00gladrich

Извадки от нея:
"But he was not sent to examine the matter until the
19th of July, three months after the rising, and
nearly one month after the first inquiries in Parlia-
ment. He had been but two days at Philippopolis,
when he sent home, with all the dispatch he could
use, some few rudiments of a future report. Among
them was his estimate of the murders, necessarily far
from final, at the figure of twelve thousand
.

* In the Report from PhiHppopolis, to which I shall presentlj^
revert.

I Mr. Schuyler's estimate is 15,000 at " the lowest.""


Още при първоначален оглед, за цифри се взимат 'минимум' между 12-15 хил. Въпреки гюлханския хатишериф и хатихумаюна, турците си остават диваци.За турската варварщина Гладстон пише:
"Upon the whole, from the black day when they first
entered Europe, the one great anti-human specimen of
humanity. Wherever they went, a broad line of blood
marked the track behind them ; and, as far as their
dominion reached, civilisation disappeared from view.
They represented everywhere government by force, as
opposed to government by law." и т.н

Друг съвременник, Юджийн Скайлър, три месеца след събитията, прекарвайки три седмици в Южна България, пише до американския пълномощен министър в Турция Хорас Мейнард следното: "Много е трудно да бъде изчислен броят на българите, убити по време на неколкодневните безредици, но съм склонен да приема, че броят им в горепосочените от мен райони е около 15 000."

Руския княз Алексей Церетелев, тогава консул в Одрин говори за доста по-колосални бройки от типа на 75 000.
"Би било невярно, ако смятаме, че населението на тези села, които са престанали да съществуват, е било по-малко от 75 000 души." Доклад на княз Алексей Церетелев до граф Николай Павлович Игнатиев от 24 май 1878 г В същия доклад той пише:
""Всяка сутрин се виждат обесени през нощта българи"
Уолтър Баринг:
"По същото време доклад на британския дипломат Уолтър Баринг посочва 12 000 жертви. В добавка на описаните репресии и кланета този доклад съдържа първата карта на българското население в региона."
По-горе цитирания американски журналист Макгахан също говори за
"...петдесет и осем села в България са били разрушени, пет манастира - изравнени със земята и общо петнайсет хиляди души изклани."

Извод: От кратката справка с историческите източници, съвременници на събитието се вижда вариацията на жертвите между 12 и 15 хиляди. Дали цифрите са минимални и повърхностни не мога да кажа. Николай Овчаров в свойте изследвания твърди, че жертвите са 30 000.
За да се избегнат варянти на нашенско 'прейначаване', цитираните по-горе източници са изцяло чуждестранни.


"Аз зная много добре, че царството ви е голямо, че силата, войската и оръжието са във вашите ръце, че със сила не ще ви надвием; но зная още, че вие сте варвари и тирани, че заради въстанието ще се нахвърляте върху невинни и мирни жители и ще извършите зверства. Нашата цел не е била да ви надвием със сила, а само да ви предизвикаме да направите зверствата, които вече премного направихте и благодарение на които се компрометирахте пред целия свят. И така нашата цел е постигната. И тъй, ние ви победихме."

Цанко Дюстабанов, пред турския съдПоздрави!

8
Колега - съветвам Ви да прочетете непредубедено две книги - "записките " на Зарко Ментата ака. Захари Стоянов, където много ясно си е написано кой и как е клал и "Видрица" на Поп Минчо Кънчев (там се вижда мнооого добре как е живял поробеният българин- то не са запивки , то не са запевки , то не са угощения).Само искам да вметна че първата сериозна "цензура" над спомените за възрожденските ни "светци" е още дето се вика " от корен", когато са ликвидирани всички "неугодни" архиви - а именно по времето когато Стефчо Стамболов е министър председател, а вече споменатия Зарко (з. Стоянов) е пърче прецедателствуващ Народното Събрание.
Отделно описаните от Вас геноциди са в едно друго време при едни други хора и при една друга идеологическа обосновка- т.нар. младотурска среда.
Благодаря за съветите, ще се постарая да ги изпълня.  "Записки по българските въстания" я бях подхванал преди време, но така и остана. Иначе знаех, че въпросните две изтребления са от младотурците, даже си свирих мисълта с wikipedia, но все пак вълка кожата си мени, но нрава не.  :)
Имам си забележка и за писането по изпитите и прочие, даже преди година-две се наложи го разбирам по трудния начин(за личната оценка).


Поздрави!

9
С Mad Dog съм по-склонен да се съглася, оставам си предубеден, но не съм му нито на образованието, нито имам желание да търся евентуални оборки на изтъкнатите от него факти.
Но и без нас, на турците им висят два акта за геноцид, над гърците и арменците.
Все пак ми беше интересно да си опресня знанията преди изпита.  ;)
Поздрави!

10
Абе многознайко я се освести и разгледай историйте ня другите големи империи и виж коя не е използвала сила при управлението на народите, които е завладяла? Я се осъзнай бе момко.. Много ясно, че 1 народ като е завладян е поробен.. Щом не си е в собствената държава със собствените управници, то той е поробен... Толкова много глупости изреждаш, а не виждаш, че реално не казваш нищо особено..
Далеч съм от многото знания, че да съм многознайко.  Историите на другите големи империи съм ги разглеждал, за това го пиша по този начин. Има достатъчно примери за покорени народи с известна автономия под чужда власт.
Кажи кое от по-горе изброените е глупост? Нарочно ги пиша дълги, за да са подкрепени с факти. Почни оттам...
Бих се радвал 'да се осъзная', помогни ми.


Поздрави!

11
Разбирам какво имаш предвид(Angerfist), но за мен нещата са планувани. Термина робство не е случаен, това показва състоянието ни тогава. Робството не е като покоряването, превземането, завладяването... не е нужно покорените да бъдат третирани като роби, но нас са ни третирали. Дори след справка на пръв поглед... стигаме до следните изводи:

Геноцид е целенасочено и систематично унищожаване, частично или пълно, на дадена национална, етническа, расова или религиозна група посредством:
    * убийство на членовете на тази група;
    * причиняване на тежки повреди на здравословното им състояние;
    * насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане;
    * причиняването на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването на тази група.


След като дефинирахме какво е геноцид. Нека видим действията на Високата Порта и дали те попадат в дефиницията... Тежките условия за факт, те биват най-разнообразни, тежки и 'по-леки' като ограничаването на носената цветова гама. Кръвния данък също е системен и той ограничава популацията на новородените, все пак се взимат деца. С убийства и насилие ни е изпълнен целия фолклор формиран през робството, историите, песните и прочие изобилстват от подобни събития. От историческа гледна точка можем да дадем много индивидуални примери като с житието на златаря Георги от Кратово(изгорен на клада)от 16в., така и житието на св.Никола Нови. В писмото на Бартоломео Де Яно към Йоаниииския орден в Йерусалим също е препоказателно отношението на турците към християните.... и прочие и прочие, колкото дълбая повече излизат.  ;) Един от покушителите на Априлското въстание е Мидхат паша, "който е председател на комитета ,,Сюлерге” (метла), основан за изтребване на християните. Негови са думите, че ,,Русия може да дойде да освободи българите, но дотогава няма да остави нито един жив българин.”". Башибозуците са били мотиварни със злато да безчинстват над българите, били са и свикани на 'свещенна война'. Османската империя влиза в своя период на упадък/криза след Карловацкия мирен договор... а турските кланета върху цивилни са факт много преди въпросния(всъщност започват още от самото покоряване на Балканите). Тоест това не е 'спонтанна политика за справяне с размириците', а основна такава през периода на съществуването и.
Какво излиза... дори на пръв и повърхностен поглед се вижда провеждането на системно и целенасочено унищожаване на християнската популация, както икономически и социално, така и физически. Налице е геноцид.

Дадения пример с Германия нямам желание да го коментирам. Там също има две мнения, не ми се влиза в дискусии. Могли са хората, търсели са си интересите. Ние докато лапаме мухи и пишем за 'турско присъствие' няма да ни признаят нищо. За пари ако става въпрос... до колкото съм запознат още на са върнати въпросните такива(за имотите) на тракииските българи от турската държава.


За БПЦ и Дядо Борис... хубавото което видях преди няколко седмици когато правех едно проучване на близка тема е... че те сами осъзнават своето падение. Поразителен беше примера на един поп, че сегашното състояние на БПЦ е като на умиращ човек. Преди смъртта си(естествена) човешкия организъм е в пълен покой, така и в момента абдикацията на църквата от нейните функции е пример за нейния пълен покой, преди... нали. Вече за содомизъм, мръсни сделки и неспазване на каноните... спор няма, примери навсякъде.

П.С Brevis esse laboro, obscurus fiо.  ;D
Поздрави!

12
Отговор - по същата причина поради която Италия не плаща на 1/2 Европа за империализма по време на римската империя.
Едно е да изтребиш няколко стотин хиляди за кратко време, друго е да ги завладееш..
Не съм съгласен. По време на Априлското въстание Турция изтребва хиляди хора целенасочено с ясната идея да избие и потурчи колкото се може повече, за мен това е геноцид. Извършеното действие определено не е обикновенно  'потушаване'. Историята на империята е пълна със зверства и погром над християните, самия данък девширме(кръвния) е просто... примери бол.
Древен Рим, Свещенната Римска Империя, Византия, България... и прочие са завладявали, разликата между начина на третиране на въпросните върху местното население, и начина на третиране на местното (християнско) население от Турция е очевиден.
Сравнението на Османската с Римската империя за мен не е правилно, турците са били винаги абсолютни диваци и такива си остават до краха на империята. Именно поради невъзможността Османската империя да стане 'съвременна' тя губи битката(във всички отношения) с останалите европейски държави.

Примера с Германия и Холокоста е добър, обаче на мен не ми е известна(навярно поради бедната ми обща култура) друга държава която да е признала извършен от нея холокост/геноцид/целенасочено изтребление на население. Освен нашия въпрос, висящи остават въпросите за... арменския геноцид(извършен отново от турците), гръцкия(пак от турците), Гладомора в Украйна(от СССР), режима на Червените Кхмери... и прочие... ?!

Относно въпроса за Левски... За мен е редно той да бъде канонизиран като светец. Самия той е бил монах и примерен християнин, направил е несравнимо много за национал-освободителната борба и ни е оставил светъл пример за това какъв трябва да бъде един човек, вижданията му са изключително толерантни и добри, християнски. Ако не мъченик на Христовата вяра и България... незнам какъв е той.
Оправданието с детето(дори да е вярно) е изключително глупаво, нима княз Борис-Михаил не е избил цели 52 рода... сигурно всичките родове са били бездетни. Нейскам да дълбая, но съм сигурен, че има  доста кървари светци от средновековието(разни католически детски кръстоносни походи... а-у).

И не на последно място по значение... Канонизирането на жертвите от Батак и Ново село е повече от похвален и добър ход от страна на БПЦ. Едни големи адмирации от мен за това! Към останалата дейност на БПЦ оставам скептичен, всекидневно изпъкват мръсни ризи. Последното което ми направи впечетление беше анатемосването на Ванга и Петър Дънов, докато в България скитат доста секти, в Плевен ми прави впечетление нарастването им. Католиците и други люде пък строят красиви храмове... но не и ние, а старите ни гният. За мен в момента БПЦ е загубила ролята си на обединяващ фактор на българското население.

Гледната ми точка е изключително лична и не целя да си налагам мнението.
... И да, предубеден съм и това не ми позволява да направя неутрален исторически анализ.

П.С Извинявам се за сладкодумието си. Brevis esse laboro, obscurus fiо.  ;D

Поздрави!13
Честито! Много да ви радва, голям човек да стане, от здраве да се не отърва!  :9:0 :9:1  ;)

14
Новини / Re: Роди се българче, сина на Алекс!!!
« -: ноември 02, 2010, 22:03:07 pm »
Честито и от мен, жив и здрав да е, радост да ви носи!  :9:0

15
Новини / Re: Най-после ! Пламски + 2 напред :)
« -: октомври 18, 2010, 13:26:02 pm »
Честито, живи и здрави да сте всички, от щастие да не се отървате! Хвала за бройката, повече Българчета трябва да се раждат.  :9:0 :9:0 :9:1

16
Впрочем имаше един професионален фотограф претичваше в началото на играта край нашата фракция, излезе ли нещо от него?  ;D

На мен поне ми е интересно, въпреки, че всички сме победители... коя фракция си изпълни най-точно задачите и спечели играта?  :)


Поздрави!
 :)

17
От мен също едно голямо благодаря на организаторите за прекрасната игра. Също благодарности искам да изкажа и на всички от червената фракция и нейния командир Kupona, голямo удоволствие беше да играя с вас хора.   :9:1  :8:9 
В началото на играта, когато още мислехме че има медици, успях да поиграя като такъв и... определено много ми хареса длъжността.
Благодаря и поздрави на всички участвали!   :10:10

18
Новини / Re: Отбор "Легион" на три години!
« -: септември 18, 2010, 23:29:48 pm »
Честит празник Легионери! Di te ament.  ;D

19
Новини / Re: Роди се и мойто сине !!!
« -: август 15, 2010, 13:44:23 pm »
Жив и здрав да е, голям човек да стане!    ;)   :9:0

20
Аз също искам да изразя свойте благодарности на организаторите за прекрасното събитие, съотборниците ми за колегиалността и проявеното разбиране, противника за феърплея и на Аватар за пушката. Благодаря пак момчета.  :)
За пръв път ми беше да стрелям с еърсофт реплика, както и първа игра. Беше супер, определено си струва бъдещи инвестиции това 'хоби'. Единственото за което съжелявам(силно казано) е, че не взех участив в някой от щурмовете на червената база. Но пък за сметка на това с чест осигурявах(пак силно казано, по-точно се опитвах  ;D ) защитен периметър на базата.

21
Момчета имам три въпроса относно предстоящата игра, след един съвет( за който благодаря) реших да ги задам и тук.
1-вия е към Старозагорците... От ЖП гарата има ли пряк транспорт(примерно автобус) към село Загоре?
Как се стига и до лагера, видях географските координати... ама не ги разбирам въобще.   :-X
2-рия е към всички... Някой ще може ли да предостави едно пушкало за игрите, ще заплатя каквото е нужно?
3-тия към организаторите... Най-ранния влак от Плевен до Стара Загора пристига в     08:59(+ това, че незнам още как ще стигна до селото, но ще отнеме и то време) това ще е проблем ли? Защото се пресича с нормалния график.   :)
Това ми е плана... извинявам се ако досаждам с постоянните си въпроси.

Поздрави!

22
Добре дошли / Re: Здравейте на всички
« -: май 27, 2010, 11:22:08 am »
Момчета имам три въпроса относно предстоящата игра, но са в личен план та викам да си ги задам тука.
1-вия е към Старозагорците... От ЖП гарата има ли пряк транспорт(примерно автобус) към село Загоре?
Как се стига и до лагера, видях географските координати... ама не ги разбирам въобще.  :-X
2-рия е към всички... Някой ще може ли да предостави едно пушкало за игрите, ще заплатя каквото е нужно?
3-тия към организаторите... Най-ранния влак от Плевен до Стара Загора пристига в     08:59(+ това, че незнам още как ще стигна до селото, но ще отнеме и то време) това ще е проблем ли? Защото се пресича с нормалния график.  :)
Това ми е плана... извинявам се ако досаждам с постоянните си въпроси.

Поздрави!

23
Новини / Re: Нов Администратор :))
« -: май 23, 2010, 18:39:30 pm »
Честито, да е жив и здрав!  :)

24
Добре дошли / Re: Здравейте на всички
« -: май 11, 2010, 23:00:20 pm »
Извинявам се за неразборията, редактирах и аватара(надявам се този да е ок). Получих бързи отговори на въпросите ми, благодаря много за което.  :)

Редакция: Готово, дано не съм счупил някой монитор  ;D

25
Добре дошли / Здравейте на всички
« -: май 11, 2010, 21:31:58 pm »
Здравейте на всички,  :)
разбрах за еърсофта от един приятел от София(както и от интернет) и имам голямо желание да участвам в някоя акция, но съм пълен новобранец и бих желал да ви питам няколко неща към предстоящото събитие.
Като за начало... нямам никакво оборудване - оръжия, очила, ленти, фенери, палатки... единственото което имам е една униформа(зелен камуфлаж, от старите в БА - тия преди да вкарат пустинния).  :)
Плевенчанин съм, незнам дали имате някой ваш човек тук, та да се видя с него и да поговоря. Въпроса ми най-общо е колко ще ми стъпят разходите по мисията(очила, оръжия, застраховки...)? За да мога да преценя дали ще мога да се включа.
За мен... Казвам се Александър, на 18 години(набор92), занимавам се с фитнес, бойни изкуства, катерене, спорт като цяло...  :) От малък имам интерес към армията, там си виждам и бъдещата професия. Като опит сред природата... спал съм няколко пъти на палатки и по язовири в коли - но нищо повече.
Скайп ми е onlyarsenal , ако някой има свободно време да пише  :)
Поздрави!

Редакция: Извинявам се, че съм объркал темите.

Страници: [1]